Vi har precis avslutat en längre ledighet. Hur känns det? Lugn, det är inte bara du som känner att det är lite tungt att gå tillbaka till arbetsplatsen idag. Men är det egentligen någon skillnad att börja veckan på en tisdag i stället för en måndag?

Enligt en artikel som jag läste så har forskning visat att det inte alls är måndagen i sig som är problemet för många. Det är snarare den stora omställningen från helg till arbete som är barriären. Skulle det vara sant så borde alltså tisdag nu i veckan vara lika med måndag vilken annan vecka som helst.

Men så upplever jag det inte riktigt rent konkret:

Min första reflektion när jag kom till jobbet i morse var att kollegorna verkar lite gladare och lite mer alertare till arbete än på en vanlig måndag. Själv tror jag att tanken att den här veckan är kortare än en vanlig vecka gör människorna positiva – en sorts lättnad på något vis.

Skulle vi dock leka med tanken att vi införde totalt arbetsfria måndagar året om så skulle det bli en annan sak. Människan skulle snabbt ställa om sig och tisdag skulle bli den nya måndagen så att säga.

Det du i stället ska göra är att anmana uttrycket FIRE (Financial Independence, Retire Early). Se till att dina utdelningar var år täcker 1/5 av din lön så kan du rent teoretiskt själv ta ledigt måndagar och leva på samma lön som du gör idag. Då slipper du sura miner från kollegor på måndagar som bara ger dålig energi.

När vi ändå är igång skulle jag vilja höra hur ni ställer er till följande frågeställning. En intressant fråga som jag själv funderat på.

Om du fick välja en dag i veckan att vara ledig, vilken skulle det då vara?
×

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x