Många är vi som drömmer om att bli ekonomiskt fria och därigenom kunna styra vår tid helt fritt. Faktum är att det i Sverige bara blir vanligare och vanligare. Vägen ditt är lång, men absolut inte omöjlig. Kanske är steget att jobba deltid och samtidigt få ut den lön du har idag mer realistiskt?

Exempelvis skulle jag som sparar 50% av min lön redan nu kunna halvera den tid jag arbetar. Kan du spara 75% av lönen så kan du gå ner till 25%. Och det helt utan portfölj och utdelningar. Ganska logiskt.

Sedan är väl frågan om du förmår dig leva på den här lönen resten av ditt liv. Tänk dessutom på vad som händer när du väl går i pension och enbart jobbat 25% hela livet. Det kan bli knapert. Speciellt utan en avkastande portfölj.

 

Leva på avkastning och jobba mindre

Någon sa till mig att den optimala procenten att jobba är 15%. Då behöver du enbart jobba 1 av veckans 5 dagar (då 20% är 1 dag). Du kan samtidigt komma lite senare till jobbet, och gå lite tidigare än dina kollegor. Självklart skulle man då välja att jobba fredagar då alla på kontoret är glada.

Men hur skulle det egentligen kännas? Det är lätt att tänka att det skulle vara skönt, men om du tänker liiite längre och djupare. Att stövla in där kl 9 på fredag och sedan gå vid 3 tiden på eftermiddagen.

Hur mycket skulle du kunna uträtta under den tiden? Hur skulle dina kollegor uppleva detta? Skulle du själv bli nedstämd över att du inte hinner med lika mycket som alla andra? Skulle din relation med kollegorna bli densamma? Troligtvis är inte 15% en möjlighet för mig.

En mer realistiskt tanke vore att du bygger upp en stadig portfölj som gör att du kan jobba exempelvis halvtid men samtidigt leva på mer än en halvtidslön. Då får du dessutom mer pension när du väl når pensionsåldern än om du enbart jobbat 1 dag i veckan eller inget alls.

Mitt stora problem

Jag har tänkt och funderat på detta och insett att en deltid nog skulle vara svårt för mig, trots att det ändå känns lockande. Själv jobbar jag med ett sådant yrke där varje dag inte är någon annan lik och där det verkligen gäller att hänga med i svängarna.

Har jag exempelvis en influensa och är borta i en vecka har mycket ändrats när jag kommer tillbaka. Det krävs kraft att bli up-to-date med det som hänt.

Skulle en deltid då innebära att jag känner en belastning varje dag att jag inte riktigt hänger med lika mycket som alla mina kollegor gör? Skulle jag känna mig mindre värdig? Blir det en plåga mer än en frihet? Blir friheten ett fängelse?

Det finns säkert många som sitter i samma sits som mig. Jag vill inte dra någon över en kant, men hade jag exempelvis jobbat på en hamburgergrill eller i charken på ICA så hade det på sätt och vis känts lättare att gå till jobbet där jag vet ungefär vad som ska göras.

Andra exempel på yrken där det kanske är lättare är: truckförare, personlig tränare, egen företagare, städare, postbud. Listan kan göras väldigt lång och i några exempel kanske jag har fel då jag aldrig testat på dessa yrken.

Jag kan inget om byggbranschen men hur skulle det bli om man jobbar där? Kan tänka mig att det skulle kännas jobbigt att gå hem efter halva dagen och sedan komma dagen därpå och fundera vad som egentligen hänt på eftermiddagen och vad som finns att göra. Detta ska du dessutom göra varje dag.

Hur skulle det gå för lärare som går hem efter halva dagen? Skulle det funka? Här får någon som varit lärare gärna tycka till.

 

Summering

Själv är jag inte säker på att en deltid hade varit rätt väg att gå för mig i min nuvarande sits. Att däremot förlänga semestern från 5 veckor till 10 eller 15 veckor känns mycket mer lockande. Då kan man ta en längre semester exempelvis över jul eller mindre trevliga årstider för att resa bort en tid. Kanske hade det räckt för att få en tillräcklig känsla av mer frihet.

En semester som är 3 gånger längre än i vanliga fall, är inte det värt att kämpa för?

Om du tänker på ditt jobb. Skulle det då bli problem för dig att jobba deltid eller skulle du kunna hantera det bra?

 

0 0 votes
Article Rating
43
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x