FIRE – Financial Independent Retire Early – är som du vet ett sätt för dig att leva på avkastningen från din portfölj snarare än din lönecheck. Vi FIRE-människor vill inget elakt. Vi slänger inte skit på andra som har en passion till sitt 8-17 jobb men däremot inspirerar vi till ett annat liv bortom ett vanligt hederligt kneg. Däremot är det inte ovanligt att andra utanför vår krets slänger skit på hela FIRE-rörelsen lite nu och lite då.

En sak jag tänker på är givetvis den nu rätt gamla artikeln från John Skogmans i Affärsvärlden om ”Den tragiska FIRE-rörelsen”.

Hela artikeln går att läsa här ifall du missat den

”Jag har bara en sak att säga till er: Era liv suger på riktigt.”

Det slår mig att jag aldrig riktigt reflekterat över innehållet i artikeln.

Sensmoralen i artikeln är egentligen densamma som den alltid varit mot oss investerare som siktar mot ett friare liv. Jag skulle säga att kritiken bottnar i 4 olika punkter men säkert finns där fler:

 

Att bara driva runt om dagarna kommer inte göra dig lycklig

Det finns givetvis en tanke bakom detta. Men då handlar det också om att ditt mål med ekonomisk frihet är att driva omkring om dagarna. Visst finns det sådana, men min egna passion just nu blir att få mer tid med grabben.

 

Det tar alldeles för lång tid att bygga upp en portfölj som du kan leva på.

 

Du kommer leva ett förkastligt liv under tiden du sparar

 

Du vet inte hur långt ditt liv blir – att spara för ett liv utanför ekorrhjulet är

 

Utöver detta finns det en rad andra argument till varför FIRE är ett osunt beteende.

Detta är också återkommande saker som år efter år slängts över oss och som vi med god min fått ta emot.

 

Så – vad har FIRE livet egentligen inneburit?

En sak är värd att känna till. Du kan omöjligt veta hur ditt liv hade sett ut ifall du valt en annan väg än den du faktiskt gjorde. Därför är det ingen idé att grubbla över detta.

Hursomhelst tänkte jag ändå förklara, helt ärligt (som alltid), hur mitt liv förändrats sedan jag tog beslutet att investera på börsen. Är det så jävligt som många tror att det är?

Absolut inte. Allt jag gjorde var att gå igenom all skit jag slängde pengar på och tog bort det som inte skänkte mig någon långsiktig lycka. Det var rätt mycket. Hade mitt liv varit bättre idag ifall jag fortsatt slänga pengar över dessa saker? Som sagt är det svårt att svara på men min egna gissning är nej.

Sedan innebär mitt beslut att börja spara ett livsmål, och jag fann detta väldigt motiverande då jag i princip aldrig haft något riktigt mål med livet tidigare. Jag började skriva artiklar om sparande och mitt liv blev egentligen mer kreativt än tidigare.

Fru KTM har aldrig lidit av mitt förändrade sparbeteende. Vi fortsatte resa en gång per år, unnade oss ute-mat och har både flyttat åtskilliga gånger och skaffat barn under den här tiden. Värt dock att veta är att vi har separat ekonomi som jag skrev om här, så var och en gör lite vad man vill med sitt sparande. De gemensamma sakerna tar vi från ett gemensamt konto.

Egentligen kan man säga att allt som förändrats är att mitt tidigare jag säkert hade köpt en ny telefon varje år och uppgraderat min gaming-dator vartannat år. Självklart hade det även blivit annat som får anses som lyx. Jag hade fortsatt ta den enkla vägen vid varje problem som kostat mer, exempelvis när bilen strular.

Argumentet att det tar allt för lång tid kan jag köpa. För ja, det kommer att ta väldigt lång tid. Hade det varit lätt, ja då hade alla klarat det och då skulle nog ingen jobba. Då skulle hela samhället gå omkull och pengar skulle inte bli värt något.

Men å andra sidan, hur långt behöver man gå? Jag har själv funderat på ett alternativ till vad man kallar Full-FIRE som i stället innebär en variant där jobb med mer fritid möts. Jag tänkte förklara den i ett inlägg framöver.

Min resa började som sagt på allvar 2016 och redan nu har sparandet tagit mig till en nivå som kan användas till ökad frihet eller mer guldkant i tillvaron. Som inspiration får du mer än gärna läsa inlägget jag skrev om Vad jag kan göra för utdelningen 2023 edition

Vad kan jag göra med utdelning. 2023 edition

 

För att summera allt detta så är FIRE människor inte alls tragiska. De är vettiga människor som inte slänger pengar på skräp man inte behöver, tar ansvar över sin ekonomi och strävar efter att nå ett mål. Det är inspirerande människor och drivna människor skulle jag vilja påstå.

Tack för att jag fick tala ut 🙂

30
0
Kommentera gärna :)x
()
x