Till 99% sannolikhet så har du ett mål med ditt sparande. Kanske sparar du ihop till en kontantinsats till din första bostad, en stuga utomlands eller varför inte till en extra guldkant som pensionär. Men har du någon gång funderat på vad som skulle hända om du skippar det målet och i stället sparar ”in i kaklet”? Även om det här absolut inte är något jag rekommenderar så är det roligt att kika på vart du skulle landa.

 

Målet var att bli miljonär. När jag sedan inte riktigt visste vad jag ville göra med pengarna så ville jag gå hela vägen till ekonomiskt fri. Inte mins nu när jag blivit familjefar så ser jag fördelen med att skippa 8 timmars gnetande på jobbet. Men, om jag i stället väljer att spara fram till 65, vad skulle hända då?

För att svara på den frågan behöver vi veta 4 faktorer:

  • Tid
  • Avkastning
  • Startkapital
  • Extra sparande

 

Tiden är då 30 år

Avkastningen är betydligt svårare att göra en prognos på då vi inte kan se hur det kommer gå varje enskilt år. Det enda jag har här är min historik. De senaste 5 åren har det sett ut såhär:

På Avanza kan du se din totala avkastning under en viss period. Under de senaste 5 åren har det för mig varit 106,71%Det du däremot vill veta är vad du snittat per år. Tyvärr kan du inte dela med 5 tack vare ränta-på-ränta effekten. Använd i stället min kalkylator: CAGR Kalkylator (mycket användbar)

Snitt avkastning 5-årsperiod: 15,61% (mer resonemang om denna siffra nedan)

 

Startkapitalet är det jag har investerat hitintills. 2 540 897 kr är min portfölj uppe i

 

Extra månadssparande är ytterligare en lurig faktor. Förra året lyckades jag spara 19k i månaden, trots ett svagt avslut på året.

Det tror jag inte är möjligt hela vägen, även om min lön skulle stiga successivt. Många säger att barn är dyrast i början men det kan inte stämma. Blöjor beställer man mycket billigare på nätet och kläder ratar folk bort på Facebook som att de var värdelösa. Det finns allt för många föräldrar där ute som vill bli av med användbara saker de inte har användning för längre.

Jag tror väl själv att barn blir extremt mycket dyrare när presenternas tid och kravens tid börjar göra sig påmind 🙂 Just nu sover, äter, skiter och skriker han mest och kräver ingen ny hockeyutrustning.

14 000 känns mer rimligt över tid.

 

Vad blir då slutsumman?

Rikatillsammans har en väldigt bra kalkylator när det kommer till detta. Den hittar du här

Min summa blev:

Om jag skulle skifta om min portfölj så att den ger 6,5% i direktavkastning (nej, detta är inget problem i dagens läge åtminstone) så blir det 18,5 miljoner varje år i enbart utdelning. En skaplig guldkant till pensionen som börjar trilla in där vid 65 år.

Jag gjorde faktiskt en pensionsprognos som visade att jag kommer få ut strax över 18 000 kr varje månad före skatt. Det förutsatt att jag går vid 65 år och att jag fortsätter jobba som jag gör idag.

 

 

Några frågetecken

Du har räknat med för hög avkastning

Det här är som sagt bara vad jag presterat historiskt. Självklart hade det varit ännu bättre om jag kunde räknat på 10 år men så länge har jag inte varit på börsen.

Självklart finns det många som menar att vi haft en strålande börsperiod de senaste 5 åren, men tänk då på att vi faktiskt haft en hel del turbulens också. Bara nu senast kriget i Ukraina och nutidens största pandemi.

Annars kan du räkna på vad Stockholmsbörsen presterat 1990 – 2019, vilket är 12,49%

 

Varför har du inte räknat med ISK skatt?

Räknar jag med denna blir det 258 miljoner i stället.

Däremot har jag alltid betalat igen skatten från min lön varje månad och det här är därmed inräknat i det jag kan spara. När portföljen blir allt större kommer det givetvis inte vara möjligt  utan då får utdelningarna backa upp.

 

Varför vill du spara såhär mycket, vad ska du göra med alla pengar på ålderns höst?

Som sagt är det här enbart en simulering och inte något jag strävar efter.

Jag är väl inte lika lojal som Aktiestinsen som lyckades spara ihop 150 miljoner och sedan skänkte bort majoriteten.

 

Vad händer om du halverar månadssparandet?

Räknat på 7k i månadssparande blir slutsumman ca 240 miljoner.

 

 

Vad händer om du helt bortser månadssparande?

Då blir slutsumman 190 miljoner

 

Du kommer inte kunna spara 14 k varje månad livet ut

Självklart kan jag ha fel, men jag tror inte att det här är någon omöjlighet utifrån min erfarenhet av sparande.

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x