När jag gjorde min förra frihetsuppdatering så fick jag lite kritik att jag inte kunde förvänta mig en lika bra procentuell totalavkastning kommande år. Guess what? Ni hade rätt. Året efteråt dök marknaden och hela 2022 blev väldigt tråkigt med Stockholmsbörsens breda index som var ner över 30% som mest. Nu kanske vi får en mer realistisk bild kring när frihet faktiskt kan uppnås.

 

Vad som avgör ditt totala kapital i framtiden avgörs via 4 olika faktorer

Ökar du någon av ovanstående så kommer du få en större portfölj i slutändan. Sedan finns det även andra faktorer att ta i hänsyn till såsom ISK skatt och inflation, men för att göra det så enkelt som möjligt fokuserar vi på ovanstående 4.

Vi tar saker i turordning…

 

Startbelopp

Det här är hur mycket portföljen är värd just nu och det är givetvis den enklaste frågan att svara på.

2 652 175 kr för egen del (räknar även med Tessin och Lunar)

 

Extra månadssparande

I snitt har jag kunnat spara 21 000 kr varje månad från min nettolön och varje månad skriver jag ett inlägg om min lön och sparkvot, vilket jag gjort sedan 2016. Vissa månader blir det mer, och andra mindre, men förra året var snittet 21 000.

 

Avkastningen

Vad som de senaste åren ökat kraftigt är då värdeutvecklingen på portföljen då aktier varit en fröjd att äga ända fram till 2022. Sedan kom då ett tråkigt år som vi precis lagt bakom oss. Vad kan man då egentligen räkna med för värdeutveckling över tid? Ja troligtvis borde siffran vara något mer rättvis nu efter en saftig nedgång.

För egen del har det sett ut såhär sedan 2017, alltså 6 år. Observera att jag här inte tagit med den uppstuds vi fått i år. Det kändes mest rättvist att göra så i det här inlägget 🙂

Räknat per år blir det ganska exakt 10,76% årligen. Och ja, det är väl mer nyktert än de 17% som jag hade tidigare 🙂 Nu kan man i alla fall inte klaga på att det ständigt varit guld och gröna skogar under dessa år.

 

Vad kan det här ge?

För att ta reda på slutbeloppet efter x antal år kan du använda valfri kalkylator. Här är några exempel på användbara.

Rika tillsammans kalkylator

z2036 Sparkalkylator deluxe

Avanza kalkylator (längre ner på den sidan)

För egen del skulle det bli närmare 12 miljoner på 10 år till, eller 65 000 kr per månad räknat på 6,5% direktavkastning. Men så mycket behöver jag givetvis inte.

Personligen så skulle jag nöja mig med 4 år som då skulle ge mig i princip lika mycket jag tjänar idag via mitt ordinarie jobb.

 

Det här är fortfarande inte nyktert

Självklart finns det nu någon som tycker att 10,76% årligen är galet att räkna med. ”8% är nog rimligare”

Och ja, så kan det vara. Men nu har vi en pandemi och ett ruttet år inräknat i dessa 6 år ändå.

Om någon tycker 10,76% är orimligt att uppnå så hade du lika gärna kunnat krama Investor B sedan 20 år tillbaka och på så vis fått 18,08% årligen. Då har vi sedan 2002 haft både finanskris och en rad andra tråkiga händelser.

Jag vill bara vara optimistisk, men tar gärna emot feedback 🙂

20
0
Kommentera gärna :)x
()
x