Igår lades det ett saftigt bud på nordens ledande företag inom kollektivtrafik, Nobina. Budet kom från brittiska investmentfirman Basalt Infrastructure Partners och landade 108 kronor per aktie. När bud likt dessa kommer så innebär det i de allra flesta fallen att aktien rusar till den nivån. Så blev det även för denna intressanta utdelare som igår steg 29%.

”Nobina har många starka attribut som Basalt finner tilltalande, framför allt dess marknadsledande position i Norden, med ett av regionens mest kompletta erbjudanden inom kollektivtrafik, och företagets ambitiösa hållbarhetsmål. Vi tror att allmänhetens efterfrågan på hållbara transportlösningar som uppfyller de högsta miljö- och kvalitetsstandarderna kommer att driva en omfattande transformering av den nordiska transportinfrastruktursektorn under de kommande åren”, säger Rob Gregor, managing partner på Basalt, i en kommentar.

Och vem kan inte hålla med? Nobina är troligtvis en ESG vinnare som vi ännu inte sett skina riktigt ännu. Eller som bolaget själv skriver:

ESG är en del av Nobinas DNA. 

Styrelsen i Nobina rekommenderar att man tackar Ja och då tycker jag att investerare borde följa det. Sedan kan du sälja direkt och betala courtage eller vänta tills allt är klart varpå du inte behöver betala courtage. Visst kan du tacka nej om du inte finner budet tillräckligt attraktivt, men då ska du komma ihåg att du kan få ditt innehav ”låst” under en tid.

Jag själv tror inte att aktien kommer stå högre än såhär även om 5 år inklusive utdelningar så jag skulle säga att det är ett fint bud.

Får budgivaren 90% av ägandet går budet igenom. De får då tvångsinlösa resterande 10% av aktieägarna. Tvångsinlösen kan vara en segdragen process och det kan ta länge innan dina pengar blir ”fria”. Därför rekommenderar jag oftast att tacka ja till ett erbjudande likt detta.

Det är bara att tacka för en fin budpremie och gå vidare helt enkelt.

 

Kanske har jag varit lite dum

Jag har nog varit lite dum som inte plockat in Nobina i min utdelningsportfölj tidigare. Det finns några tecken som jag tycker är positivt ur ett utdelningsperspektiv:

  • Nobinas utdelningspolicy säger att man ska dela ut minst 75% av vinsten. Senast vad utdelningsandelen enbart 63% så vi har god marginal här.
  • Direktavkastningen har historiskt varit hög på mellan 5-6%, men samtidigt har aktien presterat bra och man har kunnat leverera i lönsamhet.
  • Inte så konjunkturkänsligt. Förlorar folk jobbet kommer man bara åka ännu mer buss
  • Långa kontrakt, förutsägbara kassaflöden under oftast 5-10 år. Fantastiskt för utdelningsinvesterare
  • Nobinas totalavkastning har varit över 17% sedan deras IPO
  • Aktien har haft en stigande trend sedan noteringen
  • Bolaget är duktiga på att återköpa egna aktier

Nobina har ju brutet räkenskapsår så man släpper sin årsrapport någon gång i april. För 2020/2021 gjorde man ett väldigt fint resultat som lämnar bra med marginal till nästa år och utdelningshöjning. Frågan är om det kanske hade luktat extrautdelning också?

Nobina har brutet räkenskapsår. Utdelningen på 3,77 motsvarar således 2020/2021

 

Sedan vet man inte hur det blir med dessa bud heller. Det ser vi bara hur det gick med Sobi och cirkusen som pågår där nu.

Kanske är det bäst att tacka för kaffet, sälja (du betalar då courtage) och gå vidare.

Det är ändå några fina utdelningsbolag som försvunnit på senare tid på grund av bud som gått igenom. HiQ är ett av dem, för att inte tala om ICA som nyligen fick ett bud på sig.

 

Läs mer om Nobina

Jag skrev tidigare ett lite mer ingående inlägg om Nobina. Det är väl inte jättemycket mer matnyttigt i det inlägget än vad jag tog upp här.

Nobina utdelning 2021

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x