Det finns både positiva och negativa saker att nämna om Nobinas utdelning. Bolaget har gått att handla på Stockholmsbörsen sedan sommaren 2015. Sedan dess har aktiekursen i princip dubblats samtidigt som investerare fått ta del av en hyggligt fet utdelning. Men, är detta ett bolag att hålla i sin utdelningsportfölj?

 

Kort om Novina

Ett första förtydligande är kring Nobia och Nobina (som det här inlägget handlar om). Nobia handlar om kök och Nobina handlar om bussar. Är du intresserad att läsa om köken så hittar du det här. Jag vet att det är sjukt svårt att hålla isär dessa 🙂 Till och med jag har svart med det.

Nobina sköter då kollektivtrafiken i Norden med uppdrag från SL, Västtrafik och Skånetrafik. Ca en miljon människor åker med Nobinas bussar varje dag och företaget har som vision att göra varje resa till en bra upplevelse.

Totalt verkar man inom 4 olika länder varav Sverige står för den största delen med 68% av omsättningen. Finland, Norge och Danmark utgör resterande delar med ca 10% vardera.

Bolaget har totalt över 10.000 anställda varav de flesta givetvis jobbar som busschaufförer.

 

Nobina Utdelning

Bolaget slopade utdelningen helt 2020. Kanske är det inte så konstigt med tanke på hur buss- och tågtrafiken sett ut under 2020. Enbart de som verkligen måste har nog vågat resa kollektivt. Plus de som inte bryr sig lika mycket om smittspridningen givetvis.

Jag har kikat i bolagets kvartalsrapporter men man nämner väldigt lite om själva utdelningen efter beslutet om att inte ge något nu under 2020. Inte heller finns det något relaterat pressmeddelande.

Mot bakgrund av situationen med covid-19 och den kortsiktiga utveckling vi ser framför oss har årsstämman, på styrelsens rekommendation,
beslutat att inte lämna någon utdelning för räkenskapsåret 2019–2020
för att ha en god beredskap för framtiden.

Det som då är det fina med Nobinas utdelning är deras utdelningspolicy som säger att man ska dela ut ca 75% av resultatet. Det här tycker jag är en magiskt utdelningsandel. Då får vi investerare mest samtidigt som det finns marginal de år som vinsten viker. 60-75% är absolut bäst enligt mig.

Nobina utdelning. Källa: https://borsdata.se/

 

Vad utdelningsinvesterare kan se som positivt i Nobina är främst de mångåriga kontrakten som ger förutsägbara intäkter och stabil lönsamhet. Det här har genom åren genererat en direktavkastning på 6-7%. Den här typen av verksamhet tycker jag skulle tillåta kvartalsutdelning på ett fördelaktigt sätt.

Dock kan kontrakten också vara en nackdel. Kontraktsmigreringen är en osäkerhet och allt handlar om hur bra bolaget kan utföra detta. Det här är alltså då gamla kontrakt går ut och då nya ska tillsättas.

Nobina var en solklar köpkandidat då Corona slog som hårdast. I takt med att vaccinet nu blivit känt så har aktien fått fart uppåt men det finns också många som tror att det finns mer här att hämta.

 

Tesen om att folk inte kommer åka kollektivt om/när allt fler företag stället om till hemarbete tycker jag är smått överdriven. Däremot då ska man komma ihåg att Nobina kan vara rätt konjunkturkänsligt och att färre lär resa till sina nöjen när väl jobben försvinner. Men så länge kontrakten fortsätter att löpa vidare så är det ingen ko på isen.

Att sedan ställa in utdelningen i år är förståeligt och inget annat år kommer nog se ut som 2020. Det kan tvärt om vara ett styrketecken att ett bolag vågar göra detta och litar på att investerarna stannar kvar. Ibland kan en utdelningssänkning vara helt rätt beslut kortsiktigt!

Jag äger idag inget i Nobina men skulle nog hellre äga denna högutdelare snarare än ett flygbolag exempelvis.

4 4 votes
Article Rating
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x