Onsdagens besked från Fed gjorde att tomten kom tidigt till börsen. Handelsbanken och Ica Banken var nu på morgonen snabba och hakar direkt på konkurrenterna och sänker sina respektive listräntor för bolånen. Situationen vi befinner oss i nu får mig att tänka tillbaka på pandemin.

Fed lämnade som väntat räntan oförändrad. Inget nytt där. Vad som däremot gav börsen raketbränsle var att man flaggar för hela tre räntesänkningar nästa år. Vidare sa Jerome Powellatt en ny räntehöjning inte är huvudscenariot. Det kombinerat med svalare inflation än väntat fick blå siffror att bli väldigt närvarande under gårdagen.

För egen del var portföljen upp ca 75 000 kr under enskild handelsdag.

Sedan början av november har portföljvärdet inklusive utdelning och små insättningar varit 300 000 kr. Det här bevisar också att det går sjukt fort när det väl vänder. Givetvis gäller det både för upp- och nedgångar.

 

Den största kängan fick nog alla blankare. Stockholmsbörsens näst mest blankade bolag, JM, var igår upp 20% som mest. Jag säger inte ”rätt åt er”, utan tycker snarare att blankarna haft sin tid och att det nu är tid för oss långsiktiga, faktiska ägare av aktier, att få skörda. Det är inte mer än rätt.

Jag väljer att citera mig själv från ett inlägg förra året:

”Det positiva är väl att jag kommer vara närmre 3 miljoner än någonsin om portföljen så småningom lyckas ta igen det den tappat.”

Well, satte jag inte huvudet på spiken där? 🙂

Tankarna går tillbaka till den där dagen under brinnande pandemi. Du minns, dagen då vi fick reda på att vaccinet skulle komma tidigare än beräknat. Mr Market chockades och allt sedan dess fick vi blå siffror och ytterligare blå siffror.

Min strategi de senaste 2 åren har varit att fokusera på svenska aktier. Även om det jag på sätt och vis inte ångrar det beslutet så är det många utländska köplägen som gått upp i rök känns det som. De två jag ångrar mest är nog Texas och Digital Realty. Med allt detta sagt är det typiskt dumt att ångra den avkastning du aldrig fick.

Idag igen är portföljen upp ytterligare en månadslön. Som jag skrev på X igår så är det här tyvärr enbart kortsiktig glädje. Det bästa är att befinna oss i det läge vi tidigare gjorde då vi kan mata in aktier till extremt bra direktavkastning.

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x