Vi har alla blivit inlindade i en stark tro att räntan i Sverige kommer höjas nu i slutet av 2018 eller i början av 2019. Nu verkar det däremot som att det förslaget ligger lite mer på is och kanske ”blir det ingen räntehöjning alls”.

Är det något som varit ett faktum under hela min investeringsresa sedan 2015 så är det ett lågt ränteläge. Jag har helt enkelt inte varit inne på börsen under något annat skede. Det som också är ett faktum är att det pratats hej vilt om räntehöjningar under hela min resa, men inget har egentligen hänt.

Idag läste jag en artikel i SvD om att räntehöjningen som många tror kommer i februari kan dröja ända till våren, om det alls blir något av kalaset 2019. Anledningen är nya siffror som i veckan kommit in rörande inflationen.

Vissa tror att räntan kommer höjas redan nästa vecka då Riksbanken tar beslut om räntan. Ja, vi som lever vi får se.

Vad tror jag

Allt jag tror är att jag börjat bli väldigt less på alla som hela tiden ska spå och tro sig veta när och hur räntehöjningen kommer att ske. Jag är bara ärlig och säger att jag inte har någon aning om när väl tiden är inne för en räntejustering

Det enda jag gör aktivt är att se till att bolagen jag investerar i klarar av ett läge med högre ränta. Oftast kan de bolag som ha en väldigt hög belåningsgrad drabbas negativt. Ett tips jag har är att kika historiskt och läsa om hur bolagen klarat liknande perioder tidigare.

Castellum är ett svenskt fastighetsbolag som jag tycker har en sund belåning. Vid årsskiftet 2017-2018 var belåningen 49% och nu är den nere i 46%. Det tycker jag är en lämplig gräns för ett fastighetsbolag.

Akelius är ett annat fastighetsbolag som tänkt på detta. Där har belåningen minskat från 44% ner till 42% i år. Jag äger idag Akelius preferensaktie tillsammans med 2 andra preffar som enligt mig håller väldigt god stabilitet i oroliga tider.

Nu finns det många som säkert tycker att jag pratar goja då jag har det Norrländska fastighetsbolaget Diös i min portfölj. Belåningen här var drygt 54% senast bolaget rapporterade. Däremot är det så mycket annat jag brinner för gällande det här bolaget så jag har tagit med detta i min beräkning.

När du sedan valt dina bolag är det bara att sitta still i båten och skippa oron som uppstår. Se dessutom till att stresstesta din egen ekonomi så att du vet att du kan fortsätta spara trots ett högre ränteläge. Kanske kan du t.o.m. göra fina affärer när oron slår in som ett brev på posten.

Själv har jag inget bolån eller något annat lån för den delen. Eller jo, jag har CSN på ca 20.000 kr men jag har svårt att tro att räntehöjningen där kommer påverka mitt sparande i allt för stor grad.

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x