Sverige må inte vara bäst när det kommer till bolag som delar ut frekvent, men det finns en rad andra saker där vi kan briljera. Investmentbolag är ett exempel där Sverige till sin storlek står högt upp på prispallen.
2024 har varit ett bra år för investmentbolagen även om inte siffrorna lyst blått på alla håll. 12 av 21 svenska investmentbolag har visat plus och de andra minus. Bäst har det gått för Bure, Linc och Investor.
Tråkigt är att Kinnevik tycks fortsätta halka efter. Mig veterligen är det här det bolag med mest enskilda aktieägare näst efter Investor. Nu vet jag att det är många ägare som ställer sig frågan varför bolagets vd Georgi Ganev, fick en bonus på 4,4 miljoner kr under 2023. Det efter ett år då kursen gått skit och Kinnevik gjort nedskrivningar med drygt fem miljarder i sin portfölj. Dessutom gick ett av deras innehav, Babylon Health, i konkurs.
DNB var nyligen ute och satte sina rekommendationer kring investmentbolagen. Där har man fortsatt Investor som favorit. Även Kinnevik får ett köpråd med argumentet:
”tack vare att deras portfölj har blivit mer koncentrerad och att investmentbolagets exponering numera är mer inriktad mot bolag som presterar bra rent operativt.”
Utöver dessa tycker DNB att man kan köpa Latour, Flerie och VEF. Flerie har jag aldrig kikat på men vad jag ser gör mig inte särskilt intresserad. Det här är en life science-investerare med fokus på bioteknik- och läkemedelsinvesteringar globalt. Aktiekursen har gått skit sedan 2017.
Experternas rekommendation
Relativt ofta kommer Marcus Fridell ut i betalda artiklar och resonerar kring vilka investmentbolag man ska köpa och inte köpa. Marcus har skrivit den enda vettiga boken om investmentbolag i Sverige och den boken är fortfarande en av mina favoriter. Han lägger nog också mycket mer tid på att analysera investmentbolagen i nutid än vad jag gör. Personligen följer jag mest mina egna.
Han och Johan Hertz (som grundat Ibindex) har sagt sitt om investmentbolagen och det ser ut såhär:
Marcus Fridell
Johan Hertz
Det finns alltså en sak som bägge skribenterna tycker lika, nämligen sälj Latour.
Idag värderas Latour till en premie på hela 54% (utifrån rapporterat substansvärde). Det här innebär att du får de underliggande bolagen 54% billigare ifall du handplockat dem vart och ett direkt på börsen i stället för att köpa Latour. Tyvärr blir det lite svårt då det ingår en hel del onoterade bolag i Latour.
Jag kan hålla med om att en premie på 54% är galet högt. Det är inte högsta siffran någonsin då premien en gång nosat kring 100%, men det är en rejäl premie idag utan tvekan.
”En premie på över 50 procent är alldeles för dyrt. Latour värderas mycket på sin historik och jag tycker att det är fel sätt att se på bolaget. Flera av portföljbolagen, med Assa Abloy i spetsen, har gjort otroliga tillväxtresor och att de ska göra samma resa igen känns ganska otroligt”, säger Johan Hertz.
Latour har varit min solklart bästa investering i portföljen och jag har köpt i ur och skur. En enda gång har jag gjort ett misstag och det var när jag sålde ca 1/3 av innehavet då jag ansåg att premien var för hög. Det fick jag äta upp och det var väldigt svårt att köpa mer efter det.
Sedan får experterna säga vad de vill kring att det är bäst att sälja idag. Jag säljer inte. Däremot har jag lugnat ner mitt köptempo och denna månad blir det inget mer köp i denna diamant.
Jag gillar köptipsen på både Spiltan och Creades. Köper du Creades får du vara medveten om att drygt 40% består av Avanza och därigenom bör du se potentialen i Avanza för att investera. Roligt att aktien börjat gå bra igen.
Spiltan har jag varit lite tveksam kring. 30% består av spelutvecklingsbolaget Paradox och du som läste mitt inlägg om G5 vet vad jag tycker om branschen. Fördelen är den stora rabatten i Spiltan på 25% som jag tycker känns lockande.
”Tittar man på alla Spiltans noterade innehav, och förutsätter att det är rätt värderat, och sen lägger till Spiltan Fonder, som jag också tycker ser absolut rimligt värderat ut, så motsvarar värdet av det här hur börsen prissätter Spiltan-aktien. Om hela den onoterade portföljen ska vara värd noll, då har man en värdering i linje med substansvärdet. Här tycker jag att det finns ett tydligt värderingsstöd.”, skriver Marcus Fridell
För tillfället är jag nöjd med de investmentbolag jag äger och tänker nog inte göra några ändringar nu under 2024. Mest löst ligger Industrivärden där du får 0% i rabatt. Här får du enbart noterade innehav och är fallet så känns det helt klart som att själv investmentbolaget borde handlas till åtminstone 5-10% rabatt.
Investmentbolagen i min portfölj
- Investor
- Svolder
- Latour
- Industrivärden
Investmentbolagen är rätt suveräna. En möjlighet att köpa in sig direkt i framgångsrika investerarklaners portfölj, finns inget annat som liknar det, och fonder ger ju definitivt inte det. Några av investmentbolagen med lägst transaktionsaktivitet är bland de bästa därför att de folkuserar på att vara bra ägare. Tydligen, enligt vissa studier, kan man gå på det även i nästa steg, alltså att gärna köpa bolag där ett investmentbolag är största ägare.
Kinnevik har helt och hållet hamnat i VNV-träsket, och där nedstiger jag inte en gång till. Känner fortfarande dylukten sedan förra besöket.
Haha ja den dylukten är allt annat än trevlig. Problemet är väl att det kan ta åratal att reparera sig, se bara på Ratos (där osäkerheten än idag är stor)
Ligger på nästan 70% i portföljen I Investor. Omöjligt att sia om framtiden. Men kan inte göra något annat val. Vi får se hur det går..
Fint! Ligger 100% jag
Också mitt klart största innehav men en hyfsad bit under 10% fortfarande. Har inget emot att köpa mer även idag men ser andra lägen där jag först lägger slantarna
Kör med Lundbergs åxo, lite snål utdelning kanske. Mer som en fond med två investmentbolag i ett,
Hare gött!
Skulle nog säga att det är ett bättre val än Industrivärden då du dessutom får med Industrivärden 🙂
Detsamma Signe!
Värt att veta om flerie är att det är ett nytt bolag på börsen. Gjorde ett omvänt förvärv av index pharma(tror jag dem hette). Så du kan inte titta på prestationen från 2017. Utan är typ sen i början av sommaren eller så
Snyggt! Det visste jag faktiskt inte. Troligtvis därför man inte sett namnet så ofta
Kronis!
Kan inte låta bli att citera den kunnige Warren Buffett. ”Let the winners run”
Själv säljer jag inget heller av mitt Latour innehav. Har gått mycket starkt under detta år. Allt gott
Mvh
Men tjenare Larsa!
Hur har du det? 😀 Var ett tag sedan mig veterligen.
Själva har vi haft lite problem med nya huset men det ska väl höra till antar jag 🙂
Jo, fullt upp med så sonen. Hoppas det inte är oövervinnerliga problem med huset. Hus är alltid jobb med. Spelar ingen roll om det är nytt eller gammalt. Ungefär som aktiemarknaden i stort. Ibland går det upp, ibland går det mer. Men förhoppningsvis går det åt tätt håll på sikt.
Jag köpte Latour till mina barns portfölj 2012, dom kostade 27:- då. Upp över 1000% sen dess.Tyckte det var lite dyrt men att Latour ändå kanske passade bra i en riktigt långsiktig portfölj. För egen del lyssnade jag mer på yrkesanalytiker och köpte i stället Ratos som lyckats med att gå ner typ 60% på 12 år, fantastisk skitbolag. Jag tycker fortfarande att Latour är för dyrt men köper nog när det kommer säljrekommendationer.
vänligen, sjodan.
Gjorde också en lite förvirrad ”värdeinvestering” i Ratos. Gick väl så bra man kan förvänta sig ungefär. När Di skrev en artikel om ett skräpbolag Ratos hade köpt, kollade jag upp bolaget ifråga. Det enda som glänste med det var de tre st XC90 de just hade leasat, finanserna däremot… not so much. Kom fram till att ett investmentbolag som köper detta är inte något man kan äga och sålde av det på stört.
Känslan att sälja var liknande som när jag rensade vinden från möglig isolering.
Härligt med ”experter”.
Mitt nyinköpta Nordic Asia har gått upp 25% på en vecka. Riktat mot inhemsk kinesisk konsumtion av 1,3 miljarder kineser. DA på ca 3,5% på en marknad som väldigt få har exponering mot. Väldigt intressant investmentbolag. Ännu mer nu sedan Ukrainakriget ger en boost till BRICS+
Mvh
Linc borde vara med på en sådan lista. Ganska bra historik i onoterad miljö.