Att veta om en aktie är rätt värderad är inte det lättaste. Visst kan du med kunskap se om värderingen är på tok för hög/låg men om det funnits ett facit till det absolut rätta aktiepriset till varje bolag vore vi nog alla miljardärer vid det här laget. Därigenom följer jag min taktik att köpa kontinuerligt vid nedgång. 

 

En fallande kniv?

Jag tycker att det är alla tiders med en sådan strategi och det har fungerat bra för mig. Självklart är det ju alltid en fråga om när du fångar den fallande kniven, alltså att du köper och köper aktier i ett bolag där kursen bara rör sig neråt utan botten.

När det kommer till min egna portfölj så handlar det om större bolag och där känns chansen större att bolaget börjar leverera igen efter en tids svacka eller allmän orolighet. Investor är ett bolag som jag känner mig trygg i och som jag gärna fyller på i när väl kursen faller.

På 20 år har Investor haft en totalavkastning på 616%, vilket såklart är kalas. Inse vad som skulle ha hänt med dina pengar om du började investera i bolaget för 20 år sedan och kontinuerligt fyllde på med nya aktier; kanske till och med lite extra under sämre tider.

Utdelningen har inte heller varit fy skam, vilket vi kan se i grafen nedan:

 

Varför sålde du Investor?!

Den uppmärksamma läsaren ser den där lilla röda fläcken som tyder på ”sälj” i grafen kring mina köp av Investor. Gjorde du det? FANTASTISKT! Då skulle du kanske vara mästare i att lösa sådana bilder som fanns när jag var liten – bilderna där man skulle hitta en specifik person i ett myller av andra personer (OK, jag tror ingen minns detta).

Nåväl. Det här var en liten tabbe jag gjorde då jag råkade köpa Investor i mitt KF i stället för mitt ISK. Det gör i och för sig inget men det kändes fel att ha Investor på bägge depåer, så jag sålde och köpte tillbaka aktierna i mitt ISK i stället.

Jag antar att fler gjort denna miss någon gång 🙂

 

En strategi jag följer i många bolag

Investor är dock inte det enda bolaget där jag har den här strategin. Det finns många bolag som jag är trygg med och som jag känner kommer prestera bra med tiden om jag är långsiktig.

Att köpa kontinuerligt vid nedgång var nog inte möjligt tidigare men med tanke på dagens låga courtage hos bl.a. Avanza ser jag en klar fördel. Räknade faktiskt ihop mitt courtage för hela 2017 och hur saftig den räkningen blev ser du här.

 

Visst är det läskigt att göra såhär, för som jag nämnde tidigare är det svårt att veta när aktien kommer börja vända uppåt igen. Jag tror det är viktigt att kika på historiken på bolaget och även vilken typ av oro som tynger aktipriset:

Är det ett globalt problem som bolaget brottas med, t.ex. höjda skatter eller högre avgifter på läkemedel?

Har aktiepriset varit pressat tidigare och bolaget klarat sig igenom det?

Är bolaget mitt inne i ett byte VD eller övrig ledning?

Är det valutan som påverkar bolaget negativt?

 

Egentligen är jag för ny på börsen för att säga att det här är en bra strategi eller ej. Kanske har du värsta megakänslan när ett bolag är på tok gör lågt värderat utifrån alla förutsättningar och sätter in en rejäl pott just då, för att sedan se priset vända uppåt. Men troligtvis inte…

Skrev tidigare en artikel om förmågan att sia kring aktier som jag tycker att ni borde läsa!

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x