En av mina strategier är att en hyggligt stor del av portföljen ska bestå av investmentbolag. I dagsläget utgörs min portfölj av ca 1/5 investmentbolag medan resten är en blandning av olika utdelningsbolag. Just nu handlas faktiskt ett investmentbolag till otroliga 63% rabatt.

 

Störst rabatt just nu

Rabatt innebär att du får de underliggande bolagen till en billigare peng om du köper investmentbolaget snarare än om du handplockar varje enskild aktie via börsen (läs mer här). Just nu toppas listan med högst rabatt av VNV Global följt av Fastator som är ett investmentbolag beståendes av fastigheter.

Bolag Rabatt
VNV Global 62,9%
Fastator 47,5%
VEF 42,6%
First Venture 37,9%
Kinnevik 29,1%
Spiltan 19,9%
Flat Capital 14,7%
Investor 15,6%
Traction 14,3%
Industrivärden 10,3%
Lundberg 6,0%

 

VNV kom med sin rapport den 20:e oktober. Precis som för Kinneviks del handlade det om mycket nedskrivningar där man säger att värdet på deras onoterade bolag inte längre är lika stort som tidigare. Ett bolag som du får via VNV är Voi och här omvärderades bolaget 14,5 miljoner dollar lägre än tidigare.

Voi Fordon - Delade elsparkcyklar och elcyklar

Trots det landade substansvärdet per aktie på $6,01 per aktie vid utgången av kvartalet. I svenska kronor var det 67,87 kronor, ned från 109,63 kronor vid årsskiftet. Köper du idag får du en strålande rabatt. Baksidan är givetvis att de noterade bolagen är mer sårbara än bolag likt Atlas Copco och lättare kan falla till konkurs i värsta fall.

Idag investerar VNV Global i bolag över hela världen. Fokus ligger på onoterade teknikbolag med starka nätverkseffekter. Det är alltså tjänster som ökar i värde ju fler som använder dem.

Några exempel på bolag i portföljen (fulla listan ser du här):

  • BlaBlaCar,
  • Babylon,
  • Property Finder och
  • Voi Technology

BlaBlaCar är en intressant tjänst som borde ha sin gyllene tid nu då folk släppt pandemin och världen präglas av dyra drivmedelspriser. Det här är då en tjänst för att kunna samåka. Du ska resa från Göteborg till Stockholm. Använd då BlaBlaCars så får du en billigare resa samtidigt som du säkert får resa med någon riktigt skum figur.

Vad jag personligen är mest fascinerad över kring VNV är att jag mailade deras IR ansvariga en fredag kväll och fick svar inom en timme. Jag mailade Diös IR ansvariga i måndags och fick svar nu idag (fredag) 😀 Jag äger inte VNV i portföljen.

 

På andra sidan

Här har vi då bolag som handlas till premie, alltså att du får de underliggande bolagen billigare om du köper dem enskilt via börsen. Det finns många teorier kring varför ett bolag kan komma att handlas till rabatt och premie men ingen av dessa är ett direkt svar och fenomenet är fortfarande en gåta.

Investmentbolagen med högst premie

Bolag Premie
Latour -25,9%
Linc -16,3%
Bure Equity -16,0%
Creades -13,9%
Ösersund -7,8%
Svolder -6,2%

 

Här kan det vara värt att nämna att Latour snart kommer med sin rapport och mycket kan ändras när vi får det senaste substansvärdet. I kvartal 2 rapporterade man ett substansvärde på 158 kr och kursen står idag i 192 kr.

Trots det är Latour ett av de bolagen jag köper mest av idag.

Även om aktien åkt ner i källaren på senare tid så har du fått nästan 23% årligen (CAGR) sedan 1982. Det kan väl jämföras med Ericssons dryga 2%…

 

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x