Har din portfölj presterat sämre än Stockholmsbörsen nu i början på 2022? I sådana fall är du inte ensam och mina egna innehav har skakat rejält på sista tiden.

Jag fick egentligen tanken att skriva det här inlägget då jag såg ett inlägg i en Facebook grupp:

Det klyschiga svaret är givetvis att fortsätta månadsspara trots hur börsen går men i stunder som dessa kan det vara nog så viktigt att fundera på varför din portfölj går som den går. Då kan du sova lugnare om natten.

Självklart är det en fråga du måste svara på själv men för egen del består basen i portföljen av investmentbolag.

 

Om du kikar lite närmre på dessa så är det inte svårt att förstå att de tagit betydligt mer stryk i år än OMXS30. Här är 2 exempel, Svolder och Latour.

 

Varför det oftast bli såhär är för att investmentbolagens underliggande bolag (exempelvis Alimak i Latour) faller. PLUS att rabatten tenderar att stiga, eller att premien minskar om bolaget hade en premievärdering. Om premien sjunker från 20% till 5% måste vi räkna in även detta och inte enbart att de underliggande bolagen tar stryk. Omvänt gäller också vid börsuppgång.

Jag skriver det här då jag tror att många av er som läser äger investmentbolag. Dessa är så pass populära. Jag menar, även om Castellum är ett riktigt populärt bolag så har de 75 000 ägare hos Avanza medan Investor har 285 608.

För er som vill förstå det här exemplet med investmentbolagen vid börsnedgång så gjorde jag ett exempel man kan följa i det här inlägget:

Investmentbolag och risk vid börsnedgång

 

Hursomhelst är det många som nu börjar vrida och vända på sig när deras portfölj underpresterar index. Du vill automatiskt justera något mot det bättre men oftast blir din ändring alldeles försen. Som du ser i instruktionsfilmen nedan så lönar det sig sällan att hoppa från tuva till tuva.

 

Såhär har min portfölj gått det senaste året.

 

Hur har din portfölj gått hitintills i år?
26
0
Kommentera gärna :)x
()
x