Jag börjar se tecken på Twitter bland annat att många säljer sina innehav. Även ett par kollegor resonerade nyligen om att de sålt aktier. Det kan vara rätt, det kan vara fel, men låt mig åtminstone visa en sista sak innan du trycker på sälj-knappen. Sedan ska jag sluta tjata.

Aktier är det bästa tillgångsslaget att äga över tid för att få dina pengar att växa. Så har det åtminstone varit sedan år 1611. Samtidigt är det enormt volatilt, något vi precis just nu får erfara.

Det ser rätt mörkt ut nu. Riksbanken levererade den största räntehöjningen på två decennier och enligt profetior kan ännu mer snart knacka på dörren. Politiker jobbar friskt med att sänka amorteringskrav, ersätta privatpersoner för ökade drivmedelskostnader samt ge bidrag åt allt med dyr el. Rätt mörkt med andra ord.

En taktik är då att sälja dina aktier nu och vänta på att vi ser en trend uppåt. Då ska du köpa tillbaka.

 

En sista sak innan du gör det

SIX Return Index (SIXRX) visar den genomsnittliga utvecklingen på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar. Eller ja, inklusive återinvesterad utdelning om vi ska vara extra petiga. Det här är alltså den avkastning du fått om du ägt aktier och återinvesterat utdelningen i respektive bolag när du fått den.

De sista 5 åren har denna varit 8,16% (källa: https://www.fondbolagen.se/fakta_index/marknadsindex/six-index/sixrx/)

Men! Går vi tillbaka till 1982 så har du fått hela 20 863%. Använder du min kalkylator för att se vad det blir årligen i snitt (CAGR) så blir det:

14,30%

Om du inte hade något 1982 och sedan dess har investerat 1000 kr varje månad, ja då skulle de pengarna vara värda nästan 19 miljoner idag.

Sedan 1982 har vi varit med om väldigt mycket och mycket skakningar har skett på börsen. Denna data är hämtad från USA-börsen men stämmer också väl överens med Stockholmsbörsen då vi följer de större börserna. Sensmoralen är däremot densamma – investerade du varje månad kontinuerligt så hade du varit vinnare även om du skippat huvudvärken som kommer med att försöka time:a börsens svängningar.

Bild av KTM. Data från en amerikansk Facebook grupp

 

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x