Handlar du mer aktier i bolagen du äger under dessa tider? I ärlighetens namn tror jag att det kliar i köpfingrarna hos majoriteten av läsarna. När vi kikar på hur personer inom storbolagen agerar (s.k. insynspersoner) så ser vi att de allra flesta faktiskt köper. Här är en tabell som visar detta.

 

En tredjedel av värdet på svenska börsen har i princip utraderats på väldigt kort tid. Under den tiden har insynspersoner i de flesta storbolag sett till att köpa ordentligt med aktier. Senaste veckan var det köpstämpel på 174 av 179 insynspersoner som köpte, med andra ord 98%.

Bolag

Person

Köp, Miljoner Kr

Hexagon Melker Schörling (Styrelseledamot) 288.8
Sandvik Helena Stjernholm (Styrelseledamot) 124.9
Sandvik Stefan Widing (VD) 1.2
Handelsbanken Fredrik Lundberg (Styrelseledamot) 27.9
Skanska Fredrik Lundberg (Styrelseledamot) 25
Investor Johan Forsell (VD) 8
Investor Christian Cederholm (Ledning) 2.9
Investor Petra Hedengran (Ledning) 2.6
Investor Hans Stråberg (Styrelseledamot) 1.9
H&M Madeleine Persson (Ledning) 7.5
H&M Jyrki Tervonen (fd Finanschef) 1
H&M Adam Gustav Karlsson (Ledning) 1
Atlas Copco Hans Stråberg (Styrelseordförande) 3
Atlas Copco Mats Rahmström (VD) 1
Electrolux Staffan Bohman (Styrelseordförande) 2
Essity Robert Sjöström (Ledning) 1.7
Essity Magnus Groth (VD) 1.5

 

Självklart är det på något vis trevligt att se hur personer som sitter i ledningen köper i dessa tider. Dessa personer har i regel mycket bättre koll på bolaget än oss småsparare och kanske är oron inom själva bolagen mindre än vad aktiekursen faktiskt visar.

H&M. Det är väl egentligen inget snack om att bolaget lider ont i virus-tider. Under veckan har vi kunnat läsa bland annat följande rubriker:

  • H&M varslar 2000 anställda i Norge
  • H&M stänger alla sina butiker i Storbritannien
  • H&M stänger tillfälligt alla butiker i Tyskland och USA

 

För första gången sedan 2013 så hade H&M 2019 full täckning för utdelningen. Nu ökar däremot risken att man sänker eller slopar utdelningen då pengarna behövs för att hantera det som nu händer.

När det ser som värst ut är det givetvis skönt att se hur personer i H&Ms ledningen köper fler aktier. I slutet av 2019 var det många som tänkte att de som satte en riktkurs på under 100 kr/aktie inte visste vad de höll på med. Nu touchar kursen 100 kr, men egentligen inte p.g.a. bolagets verksamhet.

0 0 vote
Article Rating
13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x