Börshösten är i regel en tid med surt regn där vi ser mycket volatilitet. Det finns också ett uttryck som säger att aktiehandel är en vintersport. Jag själv bryr mig sällan om detta men det kan ändå vara lägligt att kika på vad alla röda siffror beror på. Varför rör sig börsen ner?

När jag skrev om min månad så fick jag rätt mycket respons från Twitter att även deras september varit kasst. Det är inte så konstigt. Kikar vi historiskt så har september varit den sämsta månaden att äga aktier:

 

Vi har ju byggt en rejäl fallhöjd sedan Corona så en liten korrektion* hade vi nog fått förr eller senare

*Börsen sjunker med 10% eller mer från sin topp. Det har typ Stockholmsbörsen gjort nu give or take.

 

Börsen ner – varför?

Egentligen är det en rad av händelser som fått Mr Market att tvivla.

Den ena skrev jag om tidigare och det handlar om Evergrande som är Kinas näst största fastighetsbolag. Saken är den att det här inte är över och nyligen stoppades handeln i Evergrande åter igen. Två bolag verkar också nu stämma Evergrande p.g.a. försenade betalningar.

Kanske pratas det inte lika mycket om Evergrande nu, men läget är fortfarande inte stabilt.

 

Påverkan börsen och inflation

Men vi ser även att investerare visar oro till följd av amerikansk inflationsprognos och höjda räntor.

Just inflationen är ett begrepp som är aningen intressant. Höjda räntor föranleder allt som oftast ökad inflation och det innebär bland annat två saker:

  • Det blir dyrare att konsumera och en högre inflation ”äter upp” värdet på tillgångar. Är inflationen 2% årligen blir dina pengar under madrassen värda 2% mindre årligen.
  • Investerare blir mer återhållsamma när tecken på högre inflation väntas. Man söker sig till tillgångar som är ännu mer inflationssäkra såsom exempelvis guld. Vid högre inflation har guld, råvaror, ädelstenar, skog och jordbruksmark varit attraktiva placeringar.

Det är väl i stort sett det. Kommer du på något annat som skakar marknaden just nu så får du gärna dela med dig i kommentarsfältet så lägger jag in det.

Kom ihåg att du inte är ensam i dessa tider. Jag säljer aldrig vid generell nedgång utan försöker köpa det jag kan. Håll huvudet högt och inse att vi alltid kommer stöta på svängningar som vi aldrig kunnat förutse.

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x