Jag har fått en fråga som mer eller mindre handlar om hur jag köper aktier och för hur mycket. Det här var en rätt enkel fråga men för de som är lite nyare kan det ändå vara värt att ta upp tycker jag. 

Frågan är inskickad av Jesper och ser ut såhär:

Fråga

Måste börja med att säga att det är sjukt inspirerande att läsa din resa på kronan till miljonen,

Har en liten fråga, hur mycket köper du aktier för varje månad eller va man nu säger.

Har du alltid investerat lika mycket varje månad ända sedan du började?

Hur mycket handlar jag aktier för?

Man skulle kunna tänka sig att det här varierar väldigt mycket från en månad till en annan men så är det inte. I runda slängar handlar jag för ca 22.000 -25.000 kr varje månad inklusive återinvesterad utdelning.

Majoriteten av pengarna kommer från min ordinarie lön men bloggintäkterna har på senare år stått för en hygglig del. Utdelningarna får vi heller inte underskatta. Förra året landade dessa på 40.000 kr för helåret.

Jag har hittat ett liv där mitt sparande påverkar mig väldigt lite men där jag ändå kan hålla en snabb takt som kommer ta mig till ekonomiskt fri innan 40. Allt har däremot skett stegvis…

Har jag alltid köpt för lika mycket?

Jag ska vara riktigt ärlig… jag var livrädd att investera till en början.

Tror de första tankarna som slog mig var vad som skulle hända om Avanza gick i konkurs. Tanken att förlora pengar var som en mardröm för mig. Bankens trygga insättningsgaranti lockade och jag hade ingen koll på att inflationen sakta men säkert äter upp “madrass-pengar”.

Det gjorde att jag var väldigt försiktig till en början. I mars 2015 satte jag in mina första 50 kr hos Avanza. Efter det blev det ett par hundralappar och till sist förde jag över 500 kr i månaden. Sedan växte det till 1000 kr per månad, vilket jag följde ett rätt bra tag.

Ett halvår senare hände det något. Min komfortabla nivå växte och jag bestämde mig att föra över allt jag fick kvar efter det att jag spenderat lönen samma månad. 1000 kr växte snabbt till 10 000 och den vägen har jag följt än idag.

När det kommer till hur jag köper aktier så kör jag oftast mindre summor. Jag följer fortfarande spåret att köpa för så nära 597 kr som möjligt. Det gör att jag kan sprida köpen mellan bolagen och köpa varje månad.

Vissa tycker att det är värdelöst att “smådutta” som jag gör men faktum är att det ger mig mycket glädje. Jag blir glad när jag köper något och känner hur utdelningarna växer. Dessutom har jag dödat myten om dyrt courtage. Varför då inte fortsätta?

 

 

4 4 votes
Article Rating
13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x