Det var väldigt länge sedan jag tog upp något fråga publikt på bloggen. Då jag nyss fick en som jag själv hade svårt att svara på så valde jag att publicera den här. Den handlar om att riskjustera portföljen när man börjar närma sig pensionsåldern. Just den frågan kanske många kommer behöva ställa sig förr eller senare.
Jag har valt att smått justera frågan med tanke på anonymitetsskäl.
Läsarfråga:
Hej!
Jag har följt din blogg i några år nu och finner den mycket informativ och lätt att läsa. Jag har innehav på Avanza på ca 700 000 kr i utdelningsaktier (svenska och utländska) i skrivande stund. Jag befinner mig mellan 55-60 års ålder och är rätt lågavlönad.
Jag förstår att det är vanskligt att råda andra men hur skulle du tänka i min situation. Har ju kommit en bit upp i åren och planen va att kunna dryga ut min pension då den kommer och hade tänkt kunna gå i pension vid 65 år.
Hade du i mitt läge sålt av och lagt pengarna i ett sparkonto i stället eller legat kvar? Vet varken ut eller in
Aktier och räntor beroende på sparhorisont
Tack så mycket för frågan. Det här är en väldigt enkel fråga men också mycket komplex då det inte finns något rätt eller fel.
Målet med ditt sparande är redan bestämt, nämligen att dryga ut pensionen. Det är en förutsättning för att veta hur man ska lägga upp sina investeringar.
Vad som däremot är lite oklart är ifall du vill att hela eller större delen av portföljen ska finnas kvar efter det att du lämnar det här jordelivet. Många vill ha en rejäl slant att lämna efter sig i form av arv, men det gäller inte alla.
När det kommer till att riskjustera portföljen med aktier/fonder och räntor finns det många teorier. En tumregel har länge varit 10% aktier per år i sparhorisont. Låt säga att du har 8 års sparhorisont, då skulle du enligt denna regel placera 80% aktier/fonder och 20% räntor, även kallat 80/20
Jag skrev ett inlägg som går igenom lite av detta för många år sedan.
Själv tycker jag att man inte ska ha några pengar alls på börsen om du har mindre än 5 års sparhorisont. Jag är långt ifrån ensam att tänka så.
Mitt svar
Vill du att portföljen ska fortsätta även efter din bortgång kan du köra med den klassiska 4%-regeln där du tar ut 4% av portföljens värde varje år. Studier har visat att portföljens värde över tid inte urholkas med just dessa 4%, även om vi räknar med inflationen.
Varför frågan inte riktigt går att svara på är att vi inte vet ifall du kommer leva till din 75-årsdag eller 95-årsdag (som exempel).
Om jag leker med tanken att jag hade varit i dina kläder så hade jag funderat på att välja utdelningsakter med 5 till 5,5% direktavkastning. Jag har många sådana i min portfölj redan men det finns en uppsjö andra. Du tar då ut utdelningen innan brytdatumet för ISK skatten 4 gånger varje år för en viss skattelättnad.
Du har redan gjort ett fantastiskt jobb som kommer att dryga ut din pension väl. Jag kikade upp min egna pensionsprognos och ser att jag kommer få 17 100 kr före skatt varje månad om jag går vid 65 år. Din portfölj på 700k skulle ge ett extra tillskott med strax under 40 000 kr varje år. När pensionen är låg är det här väldigt välkomnande helt oavsett.
Hade du sparat till ett hus, en lägenhet utomlands eller något helt annat så hade jag givetvis justerat portföljen med räntor beroende på sparhorisont. I det här fallet blir det lite annorlunda enligt mitt tycke.
Om du lagt pengarna på ett sparkonto samt att vi leker med tanken att du tar ut pengarna i 20 års tid (fram till 85 år) så blir det 35 000 kr varje år men då har jag inte räknat in sparräntan. Återigen vet vi inte om du då kommer leva friskt i 10 år till.
Mina läsare har oftast kloka insikter och kanske kan någon dela med sig till dig 🙂
Denna frågan är svår att svara på då det beror helt och hållet på frågeställarens ekonomi.Vill man ta det säkra före detta osäkra så säljer man och låter pengarna stå på ett sparkonto med ränta.700000 kr delat på 240 månader blir ca 2916 kr/månad.240 månader är 20 år och då är frågan hur mycket pengar man behöver ha när man är 85 år?Räcker det med enbart pensionen?Kolla om du har rätt till bostadstillägg och vid vilken ålder det skulle gälla för dig.Om jag hade varit frågeställaren så hade jag gjort på samma sätt som jag gör nu det vill säga… Läs mer »
Har man pengarna på börsen helt oavsett ålder får man tänka att börsen kan få en rejäl sättning (låt säga 30%) och att du dör strax därefter. Men är man inte brydd att ha en specifik summa att lämna efter sig går det absolut att göra som du resonerar
Det är inte så 4%-regeln fungerar. Visst kan man ta ut 4% av portföljen varje år, men då får man svälta året börsen sjunker 50%.
4%-regeln är att när man väl bestämmer sig för att börja så ser man hur mycket 4% av portföljen är och sedan tar man ut det beloppet + inflation varje år. Om portföljen går upp så kommer det vara mindre än 4% av värdet det året, om portföljden går ner så kommer det vara mer än 4% av värdet det året.
Ja tanken är 4% av startvärdet plus kpi. https://en.wikipedia.org/wiki/Trinity_study
Att ta ut 4% av aktuellt portföljvärde skulle garantera att man aldrig nollar portföljen. Men beloppet man kan ta ut skulle svänga våldsamt från år till år.
Som du beskriver det är det mest rimliga. Det finns många varianter av denna regel som skapats också, vilket är värt att tänka på. Ska se om jag hittar åt inlägget jag skrev
Det där är faktiskt en av de bästa grejerna med att skriva officiellt om aktier och sparande: alla de trevliga människor man träffar på.
Aktiepappa – en blogg om ekonomi och aktier
Helt klart! Och det gäller nog inte bara sparande utan har fått extremt mycket hjälp med andra grejor såsom bilfel och juridiska tips kring bostadsköp etc. Det finns så galet mycket kunskap och många inom vår ”sfär” verkar vilja dela med sig
Jag hade absolut inte sålt av, ren galenskap att göra det!!!
Om du har investerat bra så får du 8-10% i utdelning så dina 700k ger dig 70k/år. Medans du kanske får 3% ränta vilket ger bara 30k men -30% skatt så blir bara 20k och på din ålder gör 50k stor skillnad.
Sen kan aktierna gå uppåt och neråt men om det är stabila företag så går dom ej till 0kr och när dom dippar så kan du bara köpa mer. För vem har sagt att man måste sluta med aktier i 65års åldern?
Sparhorisonten är minst 5 år, men antagligen något längre, till första uttaget. Medellivslängden för män är 81 år vilket de flesta friska 55-60 åringar har en ganska god sannolikhet att nå. Tidshorisonten till sista uttag är då minst 20 år. Jag tycker det är svårt att ge något annat råd än att fortsätta vara mer eller mindre fullinvesterad på aktiemarknaden. Däremot kan man dra ner på aktierisken tex genom att välja indexfonder och utdelningsaktier.
Placera allt i aktier är hög risk, oavsett index eller ej. Om man vill ta den risken är individuellt. Med planerat uttag av kapital inom 5-10 år bör man studera börsens cykler och ha i åtanke den turbulenta omvärld vi lever i nu. Med det sagt, för att sova lugnt kan sparkonto vara en lösning. En gammal ”regel” är att ha lite mkt i räntor som sin ålder, då givet att nattsömnen är viktigare än potentiell tillväxt som den ökade risken kan bidra med.
Låter som att vi tänker rätt lika där. Att kolla medellivslängden kan ändå ge en bra fingervisning. Eller så kan man gå till spåtanten på andra sidan stan och få det faktiska svaret bland korten