Det var väldigt länge sedan jag tog upp något fråga publikt på bloggen. Då jag nyss fick en som jag själv hade svårt att svara på så valde jag att publicera den här. Den handlar om att riskjustera portföljen när man börjar närma sig pensionsåldern. Just den frågan kanske många kommer behöva ställa sig förr eller senare.

 

Jag har valt att smått justera frågan med tanke på anonymitetsskäl.

Läsarfråga:

Hej!

Jag har följt din blogg i några år nu och finner den mycket informativ och lätt att läsa. Jag har innehav på Avanza på ca 700 000 kr i utdelningsaktier (svenska och utländska) i skrivande stund. Jag befinner mig mellan 55-60 års ålder och är rätt lågavlönad.

Jag förstår att det är vanskligt att råda andra men hur skulle du tänka i min situation. Har ju kommit en bit upp i åren och planen va att kunna dryga ut min pension då den kommer och hade tänkt kunna gå i pension vid 65 år.

Hade du i mitt läge sålt av och lagt pengarna i ett sparkonto i stället eller legat kvar? 🙏 Vet varken ut eller in

Aktier och räntor beroende på sparhorisont

Tack så mycket för frågan. Det här är en väldigt enkel fråga men också mycket komplex då det inte finns något rätt eller fel.

Målet med ditt sparande är redan bestämt, nämligen att dryga ut pensionen. Det är en förutsättning för att veta hur man ska lägga upp sina investeringar.

Vad som däremot är lite oklart är ifall du vill att hela eller större delen av portföljen ska finnas kvar efter det att du lämnar det här jordelivet. Många vill ha en rejäl slant att lämna efter sig i form av arv, men det gäller inte alla.

När det kommer till att riskjustera portföljen med aktier/fonder och räntor finns det många teorier. En tumregel har länge varit 10% aktier per år i sparhorisont. Låt säga att du har 8 års sparhorisont, då skulle du enligt denna regel placera 80% aktier/fonder och 20% räntor, även kallat 80/20

Jag skrev ett inlägg som går igenom lite av detta för många år sedan.

Själv tycker jag att man inte ska ha några pengar alls på börsen om du har mindre än 5 års sparhorisont. Jag är långt ifrån ensam att tänka så.

 

Mitt svar

Vill du att portföljen ska fortsätta även efter din bortgång kan du köra med den klassiska 4%-regeln där du tar ut 4% av portföljens värde varje år. Studier har visat att portföljens värde över tid inte urholkas med just dessa 4%, även om vi räknar med inflationen. 

Varför frågan inte riktigt går att svara på är att vi inte vet ifall du kommer leva till din 75-årsdag eller 95-årsdag (som exempel).

Om jag leker med tanken att jag hade varit i dina kläder så hade jag funderat på att välja utdelningsakter med 5 till 5,5% direktavkastning. Jag har många sådana i min portfölj redan men det finns en uppsjö andra. Du tar då ut utdelningen innan brytdatumet för ISK skatten 4 gånger varje år för en viss skattelättnad.

Du har redan gjort ett fantastiskt jobb som kommer att dryga ut din pension väl. Jag kikade upp min egna pensionsprognos och ser att jag kommer få 17 100 kr före skatt varje månad om jag går vid 65 år. Din portfölj på 700k skulle ge ett extra tillskott med strax under 40 000 kr varje år. När pensionen är låg är det här väldigt välkomnande helt oavsett.

Hade du sparat till ett hus, en lägenhet utomlands eller något helt annat så hade jag givetvis justerat portföljen med räntor beroende på sparhorisont. I det här fallet blir det lite annorlunda enligt mitt tycke.

Om du lagt pengarna på ett sparkonto samt att vi leker med tanken att du tar ut pengarna i 20 års tid (fram till 85 år) så blir det 35 000 kr varje år men då har jag inte räknat in sparräntan. Återigen vet vi inte om du då kommer leva friskt i 10 år till.

 

Mina läsare har oftast kloka insikter och kanske kan någon dela med sig till dig 🙂

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x