En ganska känd strategi är att sprida dina investeringar mellan aktier och räntor. På så vis säkrar du upp dina investeringar något då du blir mindre exponerad mot aktiemarknaden som kan svänga väldigt mycket. Men självklart finns det också nackdelar med den här typen av strategi.

 

Investera i räntor – 70/30

En känd strategi är att placera 70% i aktier och sedan 30% i räntor. Teorin bakom detta är att räntor tenderar att svänga betydligt mindre än aktiemarknaden, men att du samtidigt får en betydligt högre exponering mot aktier som över tid har presterat bra mycket bättre.

 

Exempel:

70% – investeras i 5 olika svenska investmentbolag

30% investeras i exempelvis Spiltan Räntefond Sverige

Rent praktiskt så ser du till att sälja av i investmentbolagen (aktier) om aktiemarknaden stiger. På samma vis säljer du av räntorna om börsen går ner kraftigt och köper in dig i mer investmentbolag. Ett exempel på när du skulle sälja ränta och köpa aktier vore nu under Corona.

Genom att ha hela 30% räntor så har du utrymme att justera rätt mycket men att du alltid är som mest investerad i aktiemarknaden.

Givetvis kan man inte omfördela varje dag men en tanke vore att varje kvartal se till att du håller dig så nära den här fördelningen som möjligt.

En fördel är att det är relativt lätt att följa den här strategin och alla sådana strategier är att föredra då det minskar risken för spontant handlande.

 

Fullinvesterad i aktier

Här har du i stället 100% investerat mot aktiemarknaden. Du säljer inte när det går ner och köper löpande när lönen kommer. På samma vis återinvesterar du direkt utdelningen när denna trillar in.

Den stora fördelen med den här strategin är att aktiemarknaden över tid har mycket bättre potential än räntor. Självklart är den också en enklare strategi att följa då du slipper tänka på fördelningen aktier/räntor.

Psykologiskt kan det dock vara betydligt tuffare då hela ditt investerade innehav tar rejält med stryk när väl nedgångar kommer. 

 

 

Bör man investera i räntor?

Då till den stora frågan: är det sunt att ha ett räntesparande utöver sitt aktiesparande?

Själv är jag i princip 100% investerad i aktier. Förvisso skulle man kunna säga att jag via Lendify, Tessin och Kameo har tillgångar som är mindre beroende av aktiemarknaden och som stadig ger extra passiv inkomst. Däremot har jag ingen strategi om att ligga med ett visst antal procentenheter räntor.

En stor risk med 70/30 är att göra det majoriteten av investerare gör, nämligen att sälja det som gått bra och köpa det som gått dåligt. Enligt en undersökning från Avanza är det just detta som majoriteten av kunderna väljer att göra.

Kikar vi t.ex. på Investors totalavkastning är det lätt att inse att den som ligger kvar i vinnare oftast blir just vinnare.

 

Det finns också tankar kring att du borde investera mer i räntor ju äldre du blir. När du blir äldre har du inte samma tidshorisont och kanske i större utsträckning ska leva på ditt kapital.

För mig själv som tänkt leva på utdelning spelar dock inte kursernas rörelse särskilt stor roll. Jag är mer sugen på att bygga upp en så pass stor utdelningsmaskin att jag kan leva på denna och skulle jag haft 30% räntor innebär det också 30% mindre utdelning.

Så nej, jag tror aldrig jag kommer vara särskilt mycket investerad mot räntemarknaden.

 

Så gör ni läsare

Rösta gärna här nere hur du investerar. Tänker du på att ha en del av ditt sparande i t.ex. räntefonder eller kör du i princip all-in aktier?

Investerar du i räntor?

3.7 12 votes
Article Rating
16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x