Den här frågan tycker jag var intressant. Frågan handlar lite om hur man kan optimera insättningarna till sitt ISK för att få en skattefördel. Vad bör man egentligen tänka på?

Fråga

När lönen kommer in på kontot så för jag över mina ”Avanzapengar” till mitt Sparkonto+ som jag har på Avanza, för att sen slussa pengarna vidare när det blir dags för köp, d.v.s. det blir många ”insättningar” på mitt ISK.
 
Vore det smartare att skicka pengarna rätt i på ISK-kontot, och låta likviderna ligga där? Dom kommer att ligga där tills det blir dags för köp. dessa pengar kommer ju att vara uppköpta innan nästa månadspeng kommer in.
 
Jag tänkte här på skatteeffekten som blir mellan dessa 2 tillvägagångssätt, vilken är mest lönsam för oss som köper många små poster? Max 597 kr per post.

Mitt svar

Först och främst kan jag förtydliga för er lite nyare läsare kring det här att handla för 597 kr per köptillfälle. Det är en taktik som jag kör för att optimera courtaget. Handlar jag för 598 kr så blir det 2 kr i courtage. Här kan du läsa om varför.

Sedan kan jag passa på att nämna hur jag gör:

Själv för jag över det som är kvar från förra lönen direkt till mitt ISK när ny lön trillar in (som idag t.ex.). Oftast blir det mellan 15.000 – 17.000 kr varje månad. Dessa ligger då redo att investera dag ut och dag in, eller i alla fall när börsen är öppen.

 

Viktigt om skatten

När det kommer till skatt på ISK är det viktigt att veta att det styrs av 4 punkter:

  • Värdet av din depå vid ingången av varje kvartal
  • Hur mycket pengar du sätter in under året
  • (Ev. värde av överföringar av värdepapper)
  • Rådande statslåneränta

Det är väl punkt 2 som är mest intressant för dig, d.v.s. vad du sätter in. Dock spelar det ingen roll om du gör en stor insättning varje månad, eller flera små insättningar flera gånger per månad.

Så länge du tycker att det funkar bra och är smidigt att flytta över från ditt Sparkonto+ så ser jag det inte som ett problem. Tänk på att räntan från Sparkonto+ betalas ut i slutet av varje månad.

Att flytta pengar ut och in ur ett ISK är däremot något som påverkar dig negativt. 

Edit! På sätt och vis talar jag emot mig själv lite. I och med att värdet på depån räknas in i början av varje kvartal så kommer din insättning också ha betydelse. Men det här ids jag själv inte tänka på.

För min egen del blev skatten för mitt ISK 1 740 kr i år.

 

En viktig detalj

När vi ändå pratar om det här kan det vara intressant att nämna skatten på utdelningar. Då utdelningar Inte klassas som en insättning i ditt ISK så kan det vara smart att plocka ut utdelningen vid rätt tillfälle om du vill leva på utdelningarna.

Som jag förklarade längre upp så ligger värdet på din depå vid ingången av varje kvartal till grund för beskattningen (det finns datum för detta). Att då plocka ut utdelningen innan det här datumet kan ge dig en fördel rent skattemässigt.

Hoppas att det här gav svar på din fråga 🙂

 

20
0
Kommentera gärna :)x
()
x