Hej på er vänner! Idag blev det ytterligare en läsarfråga som jag själv hade lite svårt att svara på. Jag är själv rätt frånkopplad begreppet hållbarhet, men kanske har någon annan en vettig åsikt? Kommer börsen avkasta negativt p.g.a. ett klimatvänligare tänk?

Hej, hur ser du utvecklingen på börsen i framtiden? En del påtalar att höjd levnadsstandard och ökad konsumtion (som driver tillväxt) går hand i hand med ökade Co2-utsläpp.

 
Kan det vara så att börsen i genomsnitt kommer avkasta negativt, om vi ser att människor och länder blir mer klimatmedvetna?
 
Ganska ny på börsen, har följt din blogg ca ett halvår. Har letat svar efter ovanstående fråga, men ingen verkar kommentera det på allvar bland investerare, mer än att koppla tillbaka  till historien.
 
Evig tillväxt i en ändlig värld…
 
Hade varit intressant  mes ett inlägg på temat.
 

Mitt svar

Det finns så sjukt många teorier där ute och profetior kring hur börsen kommer att gå i framtiden. Just den här teorin bygger alltså på att börsen skulle gå upp om utsläppen går upp, och ner om länder blir mer klimatvänliga (enkelt förklarat).

Även om det kanske finns en gnutta förnuft i det hela så tycker jag det låter som rätt mycket trams. Det finns bolag som kommer rida galet mycket på att länder tänker mer på klimatet. Ta Tomra som exempel. Sedan finns det bolag som kanske inte alls gynnas. Bolag som producerar plast kan vara några av dessa.

Sedan är det upp till alla bolag att anpassa sig. Folk kanske inte vill gå och käka på McDonalds längre om det inte finns klimatvänliga alternativ. Pappa Utdelnings skrev i mitt inlägg om Pepsi att bolaget planerar gå mot 100% förnybar energi till 2030. Det här är väl ett lysande exempel.

Kan inte Mekonomen på sikt ändra sin verksamhet för att ta emot och serva den ökade efterfrågan på elbilar så kommer de få problem. Självklart finns det tusentals andra exempel.

Det absolut farligaste du kan göra här och nu är att vänta med att investera för att du tror att börsen kommer generera negativ avkastning tack vare teorier som dessa. Börsen har varit med om världskrig, globalisering, pandemier, trendbrott och allmänt elände… men börsen har alltid på sikt varit den främsta källan till avkastning. Inget har helt enkelt slagit börsen över tid.

Men kanske finns det någon annan där ute som har tankar kring detta? Själv är jag rätt dåligt påläst om hållbarhet men ser ändå till att sortera mina hushållssopor och cyklar när jag kan cykla.

 

3.7 3 votes
Article Rating
19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x