Gör ditt kaffe redo för det är dags för söndagens inlägg om ett intressant case. Den här gången går jag igenom Visa och funderar om detta kan vara en köpvärd kandidat i en utdelningsportfölj. Alla vet vi vad Visa är och bolaget behöver nog ingen närmare presentation.

Visa som utdelningsbolag

Visa ägs av 4200 Avanzakunder. Det är ändå en rätt stor samling skulle jag vilja påstå. För att jämföra äger 7300 kunder Johnson & Johnson, ett bolag som sedan länge funnits med i min portfölj och som är väldigt uttjatat.

Vi kikar lite kort på vad Visa kan erbjuda rent utdelningsmässigt:

 

Utdelningsfakta

Direktavkastning: 0,69%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Antal år med höjd utdelning: 13

Utdelningsandel (vinst): 23%

Framåtblickande utdelningsandel: 21%

5 årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 18%

10 årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 23%

Det finns lite att säga om statistiken ovan.

Till att börja med får du dess värre väldigt låg direktavkastning, vilket såklart är tråkigt. Under de senaste 5 åren har direktavkastningen i snitt varit 0,63%. Men sluta inte läsa p.g.a. det.

Det vi ser här är ett bolag som höjt sin utdelning med 23% i snitt de senaste 10 åren. Som du vet gör 15% årligen att utdelningen dubblas på 5 år. 

Tar vi det faktumet i kombination med att Visa knappt betalar 1/4 av sin vinst i form av utdelning så är det rätt enastående.

Söker du utdelningstillväxt snarare än hög utdelning så är just Visa ett mycket intressant case. Längre ner presenterar jag även 2 andra positiva faktorer.

Vad händer med Visa?

Det vi sett hända med Visa är en kraftig nedgång från förra sommaren för att nu ha studsat upp en aning (se bild nedan)

 

Först och främst, vad beror det på?

Egentligen finns det 2 huvudsakliga anledningar

Den 26:e oktober – rapport för Q4 släpps. Det som är intressant är att aktien dök trots att rapporten i sig var helt okej enligt min mening. Sedan kan det givetvis vara besvikelse när det kommer till analytikernas estimat eller något annat som marknaden blir oroad över och som inte jag hittat. 

Den 17:e november – Amazon. Här kom då nyheten om att Amazon sätter stopp för Visa kort utfärdade i UK. Vad som är värt att notera här är att Visa snabbt kommunicerade att man jobbar på en lösning till detta.

 

Köper jag?

Även om mycket talar för att Visa kan vara en bra investering nu när trenden verkar gå uppåt så kommer jag nog inte gå in. Anledningen är väl främst att jag inte är fullt så insatt i bolaget då jag inte haft tiden riktigt på min sida. Samtidigt finns det nog många andra som tycker Visa är en klockren investering (åtminstone drygt 4000 hos Avanza).

För er som gillar P/E så är väl aktien idag mer eller mindre +/- 0 från 5-åriga snittet

Även om jag föredrar aktier med +2% i direktavkastning så är det mycket som talar för Visa. Investerare har sedan 2008 fått 25% i totalavkastning årligen och det är verkligen inte illa.

Sedan är Visa otroligt bra på att köpa tillbaka egna aktier och det är nog en trend som vi lär se fortsätta (tänk på att skalan i bilen nedan är lite lurig).

 

 

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x