Marknaden har sänkt aktien i SkiStar rejält och aktien handlas nu till nivåer som vi senast såg under inledande pandemi. Kan det här vara ett hyggligt läge att knipa till en hygglig direktavkastning?

 

Hygglig historik

SkiStar är det där bolaget som kanske inte har den bästa utdelningshistoriken bland mina innehav. Däremot kan jag tycka att den långsiktiga trenden ser

 

Köpa vid dipp

SkiStar ät ytterligare en sådan aktie som i princip alltid är värd att plocka upp på dipp (ja jag vet, det har blivit några sådana under senaste veckan). Inte minst under pandemin när SkiStar tvingades stänga ner anläggningar tidigt fanns det ett bra läge nu när vi kikar i backspegeln.

Historiskt har det också varit korrekt. Köpte du aktier 1994 och bara återinvesterade utdelningen så har du fått 6534% på din investering. Via min kalkylator ser du att det givit 15,56%.

Investerar du 3000 kr i månaden med den avkastningen i 30 år så har du efter tiden är slut nästan 19 miljoner.

 

Hur mår SkiStar?

Länk till bolaget hos Avanza

När människor nu väljer falukorv framför oxfilé så är det lätt att tänka att skidsemestrarna blir lidande. Bolaget har ett brutet räkenskapsår så nyligen kom man med sin rapport för det andra kvartalet, vilket är det säsongsmässigt starkaste kvartalet tack vare snömängden.

Det många tar fäste på i rapporten är att bokningsläget för vintersäsongen var -10% jämfört med föregående år (per sista februari). VD Stefan menar att gästerna väljer att boka närmare inpå sin vistelse numera, och kanske finns det ett mått sanning i de orden.

Stefan Sjöstrand VD Skistar

 

När vi tittar på siffrorna måste vi dessutom ha med oss att SkiStar ställs inför tuffa jämförelsetal. Föregående år var väldigt starkt för SkiStar och dess konkurrenter. Många menar att allt fler ville ta sig ut i friska luften efter att ha suttit instängda under pandemin. Enligt Svenska Skidanläggningars Organisation ökade försäljningen av liftkort i Sverige med 30% under vintersäsongen 2021/2022.

Kikar vi på månaderna december-februari var vinsten i år faktiskt inte mycket sämre jämfört med året innan.

Men på något sätt känns det som att vi inte sett de riktiga effekterna av haltande ekonomi ännu. Restaurangerna är fortfarande fyllda här i min hemstad och resenärer verkar fortsatt fly den trista vintern till soligare breddgrader. Vill man spela SkiStar kortsiktigt så är det rätt riskabelt.

Fördelen är att SkiStars nya fokus från 2020 verkar bära frukt. Det jag syftar på då är att man nu vill satsa på fjällturism året om, även under sommar, vår och höst. Fjällaktiviteter såsom cykling, vandring har ökat kraftigt och SkiStar har ökat intäkterna under sommarhalvåret. Det här var något som många såg på med skeptiska ögon.

Jag köper helt klart SkiStar idag då marknaden redan prisat in osäkerheten här. Själv har jag gått från att vara skeptisk till SkiStars sommarsatsning till att vara positivt inställd. Är det någon gång man ska ligga på köpknappen så är det nu skulle jag säga. Det här är ett bolag som mår bra, och som inte kommer gå under p.g.a. det läge vi ser just nu.

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x