Marine Harvest (MHG) är ett bolag som jag kanske inte kan allt för mycket om men som jag ändå varit intresserad av en tid. Idag när Avanza kör courtagefritt för Norska aktier så kanske det äntligen är värt att slå till?

Bolaget hos Avanza

För att beskriva bolaget på kortast möjliga vis kan man säga… Lax (alltså inte laxar som i tusenlappar utan faktiskt fisk). Huvudsakliga sysslan är nämligen produktion, bearbetning och sälj av odlad lax. Bolaget återfinns inte enbart i Norge utan även i bl.a. Skottland, Irland och Kanada.

Det som jag tycker är viktigt att komma ihåg är att mycket kring bolaget styrs av laxpriset. Många ser just laxen som vilken annan råvara som helst, likt guld, olja och koppar. Även om bolaget styrs väldigt hårt av laxpriset så ska man dock komma ihåg att du äger ett underliggande bolag vars verksamhet kontinuerligt utvecklas och förbättras.

The world needs safe, healthy and tasty food, produced in a sustainable and efficient way.
With 70% of the world covered by water and a uniquely low carbon footprint, aquaculture is the most sustainable way to achieve food security.

Jag älskar verkligen lax! När jag äter julbord med jobbet så består mitt intag av 50% lax, utan att överdriva. Och det är inte för att lax är dyrt (som pappa Rudolf hade sagt), utan för att det är så vansinnigt gott.

 

På sätt och vis känns det som att lax blir allt mer en Megatrend. Vi vill alltid äta nyttigare och studier visar att folk som äter fisk lever längre, om man nu vill tro på de studierna. Samtidigt blir det allt fler vegetarianer och veganer, så vem vet hur det ser ut om 10 år?

 

Utdelning och utdelningstillväxt

Marine Harvest är en kvartalsutdelare, vilket alltid är trevligt. Jag brukar säga att det självklart är roligare att få utdelning 4 gånger per år i stället för bara 1, även om det i slutändan ger samma resultat. Det man bör komma ihåg är att det idag (2018-05-18) är ex-dagen för bolaget, vilket innebär att du inte får utdelning nästa gång det är dags om du köper idag.

Direktavkastning idag: 7,16%

Utdelningarna som bolaget delat ut kan du kika på här

På senare år har det gått riktigt bra för bolaget och man har kunnat höja utdelningen enligt följande:

2016-2017: +36%

2015-2016: +49%

Detta är såklart väldigt fascinerande siffror men jag kan inte riktigt säga att jag hittat en lång och tydlig utdelningstrend uppåt, som jag oftast letar efter. Men då har jag kanske inte kollat allt för noga heller. Vad jag kan se så sänktes utdelningen 2014-2015.

 

Källskatt Marine Harvest

Som jag hört tidigare har det inte dragits någon källskatt på 15% från Marine Harvest. Detta mest troligt för att de haft en filial i Sverige. Det senaste jag hört är dock att källskatten nu dras.

Jag har ställt en fråga till Avanza kring detta och hoppas på att de ska svara så snart som möjligt.

SVAR FRÅN AVANZA:

Marine Harvest har tidigare gjort en ”nedskrivning av aktiekapitalet” vilket är en lite annorlunda form av utdelning. Framöver verkar bolaget dela ut ”Vanliga likvidutdelningar” och skall därför beskattas med 15% som vanligt.

Skrev nyligen ett inlägg som handlar kring källskatt på utdelningar och hur du bör tänka här. Hursomhelst kommer jag givetvis placera denna aktie i mitt KF om jag köper idag.

 

3
0
Kommentera gärna :)x
()
x