Egentligen är det inte svårt att se fina köplägen där ute. Många högkvalitativa aktier har tappat mycket nu när marknaden är rädda för framtiden. Ett bolag jag aldrig nämnt här på bloggen är Whirlpool, ett bolag som är lika simpelt som det är bra.

Det är väl få som lyckats undvika Whirlpool i det vardagliga livet. Bolaget tillverkar och säljer hushållsnära produkter såsom kyl/frys, ismaskiner, vattenrenare, tvättmaskiner, mixers och galet mycket mer. Bolaget bildades 1911 och har sitt huvudkontor i Benton Harbor, Michigan.

Som ni ser i grafen ovan så tycker marknaden att aktien borde värderas ner.  Visst är det sant att bolaget haft en fin resa under pandemieffekten när alla ska renovera sitt kök. Samtidigt kommer den här typen av maskiner bytas ut när de blir trasiga.

Skillnaden blir troligtvis att färre byter ut sin vitvara för att det är fel färg, alternativt så behåller man den gamla diskmaskinen om man renoverar sitt kök.

Från serien Solsidan

 

Whirlpool (WHR) handlas ändå till strax över 4,5% direktavkastning. Snittet de senaste 5 åren är 3%. Det är rätt okej för bolag som inte sänkt sin utdelning sedan 70-talet. Den senaste utdelningshöjningen som kom i februari 2022 var också rätt saftig och landade på 25%.

Bolaget skulle jag säga går in i den här eran av bromsande ekonomi med en mycket god finansiell hälsa. Whirlpool skrev förvisso i sin Q1:a i år att man sett efterfrågan minska med 4% från förra året. Å andra sidan är den 24% högre än nivån vi såg 2019 innan pandemin.

WHR väntas kunna generera ett fritt kassaflöde på $1,25 miljarder i år, vilket väl täcker utdelningen man ger på $420 miljoner.

Idag skulle det enbart ta 1,49 år för Whirlpool med sitt kassaflöde att betala av hela sin skuld. Här säger man att ett värde under 3 år är preferensen för den här typen av bolag. Utöver det har man $2.1 miljarder på sin hand.

Sedan finanskrisen har du fått över 15% årligen om du investerat i WHR. Vågen av renoveringsbehov lär dessutom fortsätta när remmen kring konsumentens plånbok släpps något. Det är inte som förr i tiden då vi kunde leva i 30 år utan att renovera köket.

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x