Ja, det enkla svaret är givetvis att dina aktier blir värdelösa om bolaget går i konkurs. Det finns många andra scenarion i fallet SBB men kontentan är att läget fortfarande är kärvt. 

 

Alla kan fatta fel beslut

En intressant reflektion är att BlackRock är största ägaren näst efter VD själv. BlackRock är ett fantastiskt riskkapitalbolag och det här är kanske ett tecken på att det är väldigt svårt att göra analyser.

Tio största ägare i SBB Värde (Mkr) Kapital Röster
Ilija Batljan (grundare, VD) 888,9 8,3% 31,6%
BlackRock 539,3 5,0% 2,3%
Dragfast AB 513,5 4,8% 11,4%
Arvid Svensson Invest (ledamot) 432,3 4,0% 12,7%
Sven-Olof Johansson (ledamot) 356,7 3,3% 7,2%

 

Ett tillväxtcase i fastighetssektorn

När det kommer till SBB så har det här varit tillväxtcaset nummer ett i fastighetssektorn skulle jag vilja säga. Problemet är att man vuxit utan att tänka på vad morgondagen kan ha att erbjuda.

Väldigt många tillväxtbolag har fått se stora delar av sitt börsvärde gå upp i rök de sista åren. SBB är inget undantag.

Trots att SBB sålt och åter sålt fastigheter så uppgår skulden till 100 miljarder kr. Av dessa är 68 miljarder i svårersättliga obligationer som är nästintill omöjliga att teckna om utan att räntan flyger iväg till skyarna.

 

Enorm ”rabatt”

Börsvärdet är idag 9,2 miljarder. Enligt SBB själva är deras fastigheter värda 134,4 miljarder kr men det finns även andelar i intressebolag för ytterligare 6,5 miljarder. Att få så sinnessjukt mycket rabatt när du köper aktier i SBB är givetvis lockande. Men som alltid finns en baksida.

Bland andra fastighetsbolag där innehavet också är bostäder och/eller samhällsfastigheter så är rabatten stor.

Bolag

Börsvärde

Substansrabatt

Balder 46,2 mdr 56%
Wallenstam 24,0 mdr 37%
SBB 9,2 mdr 73%
Trianon 2,9 mdr 49%
Brinova 1,8 mdr 47%

 

Men den som investerar idag ska också inse att man får skulderna som ett brev på posten. Det är viktigt att också inse konsekvenserna till de beslut man fattar.

 

Posten i JM, en klen tröst

Förra veckan såldes JM-posten efter ett otroligt fel-köp. Avdraget på skulden borde bli ca 8,3 miljarder men trots det uppgår nettoskulden i SBB till 91 miljarder kr. Återigen är börsvärdet i SBB 9,2 miljarder.

 

Utdelningen skjuts på framtiden

SBB har nyligen skrotat idén om en företrädesemission och skjutit upp aktieutdelningen. Det är i princip omöjligt att helt dra tillbaka en utdelning som redan är klubbad på bolagsstämman.

Det tråkiga är givetvis att man skjuter problemen framåt. I dagsläget har SBB knappt 194 miljoner utestående D-aktier där du och jag som D-aktieägare har rätt till fem gånger den sammanlagda utdelningen på B-aktierna med maximalt 2 kr/D-aktie. Om ingen utdelning lämnas i D-aktierna har man rätt att få detta belopp i efterhand. Fint för SBB är att man åtminstone inte behöver betala någon straffränta.

 

Vad kan hända?

Nu är den stora frågan hur Ilija kommer kunna finansiera sig utan utdelningen. Idag äger han sina SBB aktier via två väldigt hårt belånade holdingbolag där obligationsskulden är stor. Att Ilija tvingas ut ur SBB samt att det blir en kapitalisering är inget omöjligt scenario.

Den stora frågan om någon är intresserade av att vilja investera i en sådan kapitalisering. Roger Akelius har tidigare varit ute och sagt att han inte är intresserad. Samtidigt har Roger haft undangömda ess i rockärmen tidigare.

Jag hänger som sagt kvar med min andel SBB. Det finns också ett mer optimistiskt scenario men det här inlägget är mer för att understryka risken i att investera här och nu samt att inte bara kolla på kursen som jag upplyste om tidigare i veckan.

Personligen kan jag förstå varför kursen är så hårt pressad idag.

64
0
Kommentera gärna :)x
()
x