Aktien i SBB fick en uppryckning när ränteläget såg ut att stabiliseras vid årsskiftet. Någon stabilisering blev det dess värre inte och nu är investerarna återigen oroliga, och det med all rätt. 

Du som läser det här vet säkert att utvecklingen i SBB inte varit särskilt munter det sista året:

Kursutveckling SBB

 

Nyligen meddelade BlackRock att man ökar i SBB och blir nu andra största ägaren sett till aktiekapital (enligt Holdings). Nu äger BlackRock över 5% av kapitalet enligt uppgifter som lämnades igår.

BlackRock är en gigant som jag analyserat tidigare. Bolaget kan väl jämföras med svenska EQT men det här är en bra mycket större pjäs. Anmärkningsvärt är att nästan 3000 investerare hos Avanza äger BlackRock. Det är rätt mycket med tanke på att en enskild aktie ändå kostar över 7000 kr.

Aktiekursen i BlackRock har inte alls tagit lika mycket stryk som mycket annat den sista tiden:

Aktieutveckling i BlackRock

 

SBB presenterade några anmärkningsvärda nyheter nu när deras bokslut dök upp:

  • Sveafastigheter knoppas av. Denna del har tillgångar för ca 15 miljarder kronor.
  • Man höjer utdelningen, men med ett så kallat DRIP-upplägg (som jag skrivit om tidigare).
  • Nedskrivningar i fastighetsportföljen med 4 miljarder och drygt 0,5 miljarder i JM där SBB är storägare.

Det var många som tyckte att utdelningshöjningen i SBB var märklig. Speciellt med tanke på den redan genomförda avknoppningen av Neobo, kommande avknoppning av Sveafastigheter, och ytterligare fastighetsförsäljningar på 6 miljarder kr som dessutom planeras.

Ilija Batljan, VD SBB

Ilija är belånad strax över taknocken i dubbla led i sin holdingstruktur. Därmed är utdelningen för Ilija Batljan Invest AB av stor vikt då majoriteten av kassaflödet kommer från SBB. I nuvarande läge tycks inte kassaflödet täcka räntekostnaderna.

DNB anser att utdelningen i SBB är ohållbar och har därför nyligen satt en säljstämpel på SBB med riktkursen 10 kr/aktie.

Vad gäller det i Sverige unika utdelningsförslaget med ”DRIP” konstaterar DNB att SBB ännu inte tagit ställning till om det här är möjligt eller inte. Man har alltså inte kommit mycket närmre än vad H&M gjorde när man försökte med detta.

På den positiva sidan hittar vi SBBs räntebindningen på strax över 3 år som köper bolaget tid att hantera de stigande räntorna. Affärsvärlden lämnade i sitt huvudscenario summeringen att Ilija Batljan kommer lyckas reda ut detta. Åtminstone verkar han extremt motiverat att göra så.

Det här blir helt klart en spännande historia att följa över tid.

Jag äger SBB i min portfölj (både B och D aktien)

20
0
Kommentera gärna :)x
()
x