Aktien i SBB fick en uppryckning när ränteläget såg ut att stabiliseras vid årsskiftet. Någon stabilisering blev det dess värre inte och nu är investerarna återigen oroliga, och det med all rätt.
Du som läser det här vet säkert att utvecklingen i SBB inte varit särskilt munter det sista året:
Nyligen meddelade BlackRock att man ökar i SBB och blir nu andra största ägaren sett till aktiekapital (enligt Holdings). Nu äger BlackRock över 5% av kapitalet enligt uppgifter som lämnades igår.
BlackRock är en gigant som jag analyserat tidigare. Bolaget kan väl jämföras med svenska EQT men det här är en bra mycket större pjäs. Anmärkningsvärt är att nästan 3000 investerare hos Avanza äger BlackRock. Det är rätt mycket med tanke på att en enskild aktie ändå kostar över 7000 kr.
Aktiekursen i BlackRock har inte alls tagit lika mycket stryk som mycket annat den sista tiden:
SBB presenterade några anmärkningsvärda nyheter nu när deras bokslut dök upp:
- Sveafastigheter knoppas av. Denna del har tillgångar för ca 15 miljarder kronor.
- Man höjer utdelningen, men med ett så kallat DRIP-upplägg (som jag skrivit om tidigare).
- Nedskrivningar i fastighetsportföljen med 4 miljarder och drygt 0,5 miljarder i JM där SBB är storägare.
Det var många som tyckte att utdelningshöjningen i SBB var märklig. Speciellt med tanke på den redan genomförda avknoppningen av Neobo, kommande avknoppning av Sveafastigheter, och ytterligare fastighetsförsäljningar på 6 miljarder kr som dessutom planeras.
Ilija är belånad strax över taknocken i dubbla led i sin holdingstruktur. Därmed är utdelningen för Ilija Batljan Invest AB av stor vikt då majoriteten av kassaflödet kommer från SBB. I nuvarande läge tycks inte kassaflödet täcka räntekostnaderna.
DNB anser att utdelningen i SBB är ohållbar och har därför nyligen satt en säljstämpel på SBB med riktkursen 10 kr/aktie.
Vad gäller det i Sverige unika utdelningsförslaget med ”DRIP” konstaterar DNB att SBB ännu inte tagit ställning till om det här är möjligt eller inte. Man har alltså inte kommit mycket närmre än vad H&M gjorde när man försökte med detta.
På den positiva sidan hittar vi SBBs räntebindningen på strax över 3 år som köper bolaget tid att hantera de stigande räntorna. Affärsvärlden lämnade i sitt huvudscenario summeringen att Ilija Batljan kommer lyckas reda ut detta. Åtminstone verkar han extremt motiverat att göra så.
Det här blir helt klart en spännande historia att följa över tid.
Jag äger SBB i min portfölj (både B och D aktien)
Ja det är en spännande aktie att äga, så är det. Jag tänker att i grund och botten en sund affärsidé, köp upp en massa samhällsviktiga fastigheter (hyreslägenheter, skolor, etc) där du har en stabil spelare som motpart (stat, kommun) och ta bra betalt för detta samtidigt som du förvaltar så kostnadseffektivt som möjligt (SBB tar betalt för allt, förråd, parkeringsplatser osv och är extremt snåla med renoveringar, vitvaror som sätts in är billigast möjliga etc). Affärsidén är det inget fel på, dock verkade det som att de fick hybris när pengar var gratis, och tog på sig lite för… Läs mer »
Hej https://snalgrisen.blogspot.com/ !
Samma här, är försiktigt positivt inställd men med en stor riskfaktor i bagaget.
Men är det verkligen en ”sund affärsidé” att låna pengar dyrt, betala dyra överpriser för att köpa fastigheter, som man sen rear ut i tvångsförsäljningar under bokfört värde? Jag trodde man skulle köpa billigt och sälja dyrt. Här är det omvänt. Sen undrar jag också om det är ”sund affärsidé” att låna pengar till utdelningar, trycka nya aktier, och sälja av sina bästa fastigheter?
Det är deras indexfonder som äger denna aktie. Denna till exempel, Från Blackrocks egen hemsida ”The iShares International Select Dividend ETF seeks to track the investment results of an index composed of relatively high dividend paying equities in non-U.S. developed markets” det betyder att IDV är en indexföljande fond. En sådan köper enbart för att aktien kommer in i indexet, behåller den utan eftertanke, och säljer om och när aktien inte längre är med i indexet. Läste att någon skrev att denna förvaltare en aktiv blankning i SBB på annat håll, i en aktivt förvaltad produkt, dessutom. Situationen med en… Läs mer »
Vilken av de tre vice VD syftar du på?
Black*ock goes deep into S(exy)B(ig)B(ooty)
Angående drip, det som är sagt i kallelsen till årsstämman är att man utreder detta och kommer till hösten, om det är möjligt, erbjuda detta
Så pass sent ändå. Eller ja, är ju inte allt för länge kvar i och för sig 😀
Tack så mycket för den här infon!
SBB’s beteende genererar uppmärksamhet.
EkonomiekotExtra ger kommentaren ”Vi ser bolag som ger utdelning samtidigt som man genomför nyemission. Fullständig hål i huvudet, om man uttrycker sig diplomatiskt.”
Även Hagströmer nämner det i Ekonomibyrån.
https://sverigesradio.se/avsnitt/rantor-pressar-fastighetsbolagen-de-kan-inte-bara-bordan
Här i staden där jag bor har sbb startat upp en nybyggnation..Så råd att bygga har de i alla fall som det verkar. / Robert
Spännande lynchning där 🙂 Trodde annars bara SBB sålde, sålde och åter sålde
Ja det är rena tvångsförsäljningar det är frågan om under bokfört värde med råge. Köp dyrt och sälj billigt kanske är rätt värdegrund i Montenegro?
Sven Hagströmer anser att SBB aldrig borde släppts in på börsen. Jag delar den uppfattningen . VD från Montenegro med synnerligen problematisk bakgrund. Sossepamp med två vändor i häktet (!) för misstankar om grova brott. Minst en gång sanktionerad för skattefusk. Det här är inte en VD man vill dela ägande med. SBB, Socialdemokraternas Bluff Bolag, satte i system att ”råna” allmännyttan på fastigheter. Man köpte loss dem billigt från det allmänna, och hyrde tillbaka till korkade komvuxpolitiker som jag misstänker många av dem var med på manövern. SBB har satt i system att vilseleda sina aktieägare, särskilt småsparare som… Läs mer »
Men Cibus har ännu högre belåning än SBB?
Nej det stämmer inte, nyemission avklarad så BR ser stabil ut. Dessutom har Cibus ett FCF som med råge täcker utdelningarna organiskt. Deras kunder är livs så det bådar trygghet. SBB däremot lånar för att klara sina utlovade utdelningar och måste ändå veva igång sedelpressen för nya aktier till oförstående småsparare som luras i montenegrinens pyramidspel. Cibus Nordic och Castellum är mina Top picks nu i Fastigheter men när räntebanan toppat mot slutet av året kommer Balder, SLP och K-Fast glänsa i solen igen. Selins bolag är välskötta om än högt belånade.
Om BlackRock står bakom sbb kanske en blog om ekonomi eller den goa gamle gubben från Creades kanske, bara kanske, vet mindre om hur pengar funkar än vad BlackRock vet. Inget ont menat, men dom verkar ju fatta hur man gör mycket pengar till ännu mer pengar.
Rekommenderar ingen att följa råd eller tips från ekonominyheter. Dom tipsar mer med känslor än logik.
Det är ju Blackrocks indexfonder som plockat in SBB. Deras aktiva förvaltning blankar istället SBB.
Hur vet du det? Kan man få en källa!? Jag har inte set något bevis för att det är blackrocks indexfonder som köpt SBB. Känns som en del killgissar vilt här, efter önskemål kanske?
Han kanske lärt sig av vissa andra kommenterare här på KtM.. Det finns ett drev mot vissa bolag
Kan bara instämma. Att följa mina råd, eller andras enbart är sällan någon bra idé