För ganska exakt en månad sedan köpte Orrön Energys VD Daniel Fitzgerald 30 000 aktier i bolaget. Sedan toppen i november är aktien ner 73% men allt sedan 2001 har vi haft en positiv utveckling på inte mindre än 11 455%. Är det nu värt att följa ledarens aktieköp i Orrön Energy? Varför sjunker aktien i Orrön? Hur ser framtiden ut? Här går jag kort igenom detta bolag inom Lundbergs imperium.
Kort historia om Orrön
Orrön Energy är tidigare känt som Lundin Energy. Det var nyligen, i 2022, som bolaget helt bytte inriktning. Lundin Energy var bland de största bolagen i Europa, sett till börsvärde, för att prospektera och utvinna olja. Gas- och oljeverksamheten bröts ut och fördes samman med Aker BP under sommaren 2022 och kvar blev Orrön Energy.
Det var Slitevind som förvärvades av Lundin-bolaget med deras 20 vindkraftverk på Näsudden, Gotland. Just Näsudden var den plats där Sveriges första storskaliga vindkraftverk byggdes i slutet av 1970-talet, då platsen bedömdes vara den kanske bästa platsen i Sverige för alstring av vindenergi.
Orrön fokuserar nu alltså enbart på förnybar energi, en bransch som för ett par år sedan blev nutidens stora fluga för att nu på senare tid inte alls fått lika mycket uppmärksamhet. Tvärt om, vindkraft möter dagligen väldigt mycket kritik. Min egen åsikt är att många efter det att kriget bröt ut ställer sig mer positiv till kärnkraft, men kanske är det bara jag som känner så.
Idag står familjen Lundin som största ägare med hela 33% av aktierna. VD är Daniel Fitaerald.
Som jag nämnde i inledningen har Daniel nyligen köpt fler aktier i Orrön. Det här är dock inte enda tillfället utan VD:n har verkligen fångat den fallande kniven:
- 30 augusti – köpte 30 000 aktier
- 16 maj – köpte 40 000 aktier (summa 410 400 SEK)
- 13 mars – köpte 30 000 aktier
- 15 februari – köpte 65 000 aktier
…och det här är enbart affärer gjorda i år
Orrön Energy utdelning
Nej, just idag betalar Orrön Energy ingen utdelning. Det här är speciellt då jag enbart tar upp utdelningsbolag på bloggen. Dock har Lundin Energy en fin historik av utdelning och ifall Orrön väljer att betala utdelning framöver återstår att se.
Med det sagt verkar Orrön främst fokusera på att växa, så någon utdelning kanske inte är att hoppas på. I alla fall inte under närliggande år skulle jag gissa.
Vad aktien däremot bjudit på är extremt bra totalavkastning som slagit det mesta på Stockholmsbörsen. Det är värt att ha i åtanke.
Därför går kursen i Orrön dåligt
Egentligen finns det vad jag vet enbart två anledningar till den kursfallet
- Elpriset
- Oron kring Sudan-målet
Den första punkten är väl rätt given. Tittar vi på grafen över hur elpriset utvecklats så är det tydligt att augusti 2022 såg betydligt dyrare ut än samma månad i år.
Elpriset är i stort sett på samma nivå som när Slitevind förvärvades. Efter det har Orrön blivit känd som en aktieraket då brant stigande elpriser fick värderingen av Slitevinds vindsnurror att skjuta i höjden. Du som köper Orrön Energy idag blir starkt beroende av elpriset då intjäningen är kopplad till detta, precis som att du blir beroende av oljepriset då du idag köper Chevron.
Det finns givetvis fortfarande en lurande mega-trend i vassen. Bort mot 2030 förutspås elbehovet i Sverige börja öka kraftigt till följd av elektrifieringen. Värt att komma ihåg är att det är väldigt långa ledtider för kraftprojekt och tesen är att kapaciteten Inte kommer kunna följa behovet.
Den andra punkten rör den våta filt som just nu pågår rättsligt kring Orrön.
Nu i september inleddes efter många om och men rättegången vars förundersökning pågått i mer än ett decennium. Tidigare ordförande Ian Lundin liksom bolagets förre VD Alexandre Schneiter står åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan mellan åren 1999–2003.
Anspråket är saftiga 2,4 miljarder kr i förverkande mot Orrön. Och det är…
Det är är i princip lika mycket som hela börsvärdet i Orrön Energy.
”Det finns inga skäl för anklagelser om felaktigheter från några före detta företagsrepresentanter, vilket kommer att klargöras under domstolsprocessen. Vi hyser inga tvivel om att detta kommer att resultera i ett fullständigt frikännande av individerna och även rentvå företaget från alla anklagelser”, säger Orrön Energys VD Daniel Fitzgerald.
Summeing
Orrön Energy är ingen utdelare, och lär troligtvis inte bli en sådan. Det här är långt ifrån det Lundin Energy vi såg tidigare.
På ena sidan av myntet har vi ett enormt behov av ökad energikapacitet där Orrön troligtvis kommer ha en stor betydelse. Idag värderas Orrön i stort sett under deras substansvärde (värdet av deras tillgångar). På andra sidan av myntet ligger Sudan-målet som ett stort orosmoln.
Mest troligt är det läge att följa VD Daniels köp som han frekvent gjort under 2023. Det här är trots allt ett Lundinbolag och det mesta som familjen rört vid tidigare har blivit till guld. Sedan är det nog föga troligt att vi får se den kursraket vi sett tidigare.
Behovet av mer kapacitet, det just nu låga elpriset, VD:ns köp och ett mycket fint förvärv av Slitevind med låga kostnader, en låg värdering (mot substans) gör att det här ser intressant ut.
En ”analys” som exempelvis inte berör varken lönsamhet, finansiell ställning, capex, opex, etc?
Grafen över antalet Avanzianer som äger aktien har dock ett visst analytiskt värde! Den tillsammans med att aktien dessutom ligger i en fint sluttande trend och en extremt översiktlig granskning av nyckeltalen gör att jag blir smått sugen på att blanka!
Tjosan!
Tror det finns många fler analyser där ute som gräver sig ner i nyckeltalen djupt och väl.
Tack för kommentaren 🙂
Slitevind hade betydligt fler vindkraftverk än 20st på Näsudden vid övertagandet.
Får ta och kika upp det. Var nog så att man började med 20st i begynnelsen men att det var fler när man tog över? Troligtvis missförstod jag just den biten. Bra att du ställer dig kritisk här och kollar upp då man absolut inte ska ta bloggen här som en källa till 100 procentig information
Vindkraft vindkraft vindkraft!!
Vad skall vi driva samhället med när det inte blåser?? Har de lanserat något storskaligt för att lagra energi under blåsiga perioder?? Nähe, inte än. Bolund ansåg ju att vi skulle använda bilbatterier, liksom övriga barnen på dagiset Nyckelpigan.
Det kommer fortfarande sluta med att vi kommer elda olja under kalla vindstilla dagar med stora utsläpp som följd. För att inte nämna alla andra negativa följder av vindkraft som jävligt fula, sabbar biologisk mångfald liksom andra naturvärden, skadliga för människor i närområdet, avger mikroplaster, kort livslängd, hög resursåtgång m.m.
Så inga Orrön för mig.
Mvh
Antagandet att behovet över tid ökar mer än tillgången talar för att investeringar i välskötta energibolag. Med det antagandet så är nog bara sånt som är beroende av olja ute
Det många inte tänker på är att underhållet för vindkraftverken tycks vara en kostsam historia. Vi såg vad som hände med TransAlta då det blev problem med fundamenten. Håller med dig kring olja, varpå jag fortsatt är positiv till att investering i oljebolag kan vara en god utdelningsinvestering under vår livstid åtminstone.
Tack så mycket för kommentaren