ETF:er, eller börshandlade fonder, är en fond som du kan handla direkt på börsen i realtid. I Sverige har vi inte många av dessa men de vanligaste skulle jag säga är XACT Sverige och XACT Norden Högutdelande. I det här inlägget blickar jag bortom dessa till ETF:er som man pratar flitigt om i utlandet.

Tyvärr är det sedan 2018 inte möjligt att handla amerikanska och kanadensiska ETF:er för oss i Sverige. Däremot finns det vissa som är dubbelnoterade på tyska listor och kan handlas hos Nordnet.

Här är en sammanställning av några intressanta ETF:er med spännande utdelning.

 

QYLD

Också: Global X NASDAQ 100 Covered Call ETF

Kanske är QYLD den mest omtalade ETF:en utomlands. Denna återfinns i många portföljer där investeraren söker hög och kontinuerlig utdelning.

ETF:en betalar utdelning månadsvis och den framåtblickande direktavkastningen är hela 13%. QYLD har betalat 100 kontinuerliga månadsutdelningar sedan man listades i 2018.

Samtidigt är denna lurig och det finns många som menar att den höga direktavkastningen är missvisande med tanke på hur den funkar. Man säljer s.k. covered calls (beskriva rätt bra här) och tjänar pengar på premien som blir. Det hela är rätt komplext och få förstår sig nog på detta utan ser bara direktavkastningen. Hur mycket man tjänar bestäms av volatiliteten.

Hursomhelst är denna rätt lik andra högutdelare – du lär knappast få se någon fin stigande trend på utdelningen och aktiekursen lär inte heller öka år efter år.

 

Global X SuperDividend ETF (SDIV)

Investerar i de 100 bolagen med högst direktavkastning i världen. Faktum är att jag ägt denna tidigt i min resa, innan man tog bort möjligheten för oss att investera i amerikanske ETF:er.

SDIV ska inte förväxlas med DIV som enbart investerar i USA. SDIV investerar i bolag över hela världen och här återfinns exempelvis Iron Mountain som jag skrivit om tidigare.

Direktavkastningen är hela 11,38% och utdelningen sker månadsvis.

Totalavkastningen har däremot varit riktigt illa och enbart genererat 1,11% sedan 2012. Dock ser jag varför många som söker FIRE investerar i SDIV idag.

 

Schwab U.S. Dividend Equity ETF (SCHD)

Är troligtvis den mest intressanta ETF:en i min lista.

Här ser vi enbart 3,08% direktavkastning men utdelningen har höjts med otroliga 34% årligen de senaste 10 åren. Hatten av. De sista 5 åren har utdelningen höjts med i snitt 12% årligen.

Denna riktar in sig på aktier som är inkluderat i Dow Jones U.S. Dividend 100 index och söker bolag som man tycker är undervärderade men som samtidigt har höjt utdelningen minst 10 år i rad.

Inget bolag i ETF:en får utgöra mer än 4% av totalen och ingen sektor får heller representera mer än 25%.

Jag skulle själv säga att SCHD har en sund syn på vad ett intressant utdelningsbolag är.

 

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x