Spiltan blev ett aktiebolag redan 1986 med 200 000 i kapital där och då. Allt sedan dess har man sett till att skapa mycket fint aktieägarvärde till alla som suttit med i deras båt. Nu när det är betydligt lättare att faktiskt handla Spiltan så väljer jag att kika lite extra på det här investmentbolaget.

Följ mig gärna på sociala medier. Ett gratis sätt att stötta bloggen 🙂

Spiltan Investmentbolag

Spiltan Invest har köttat på länge och investerat i svenska företag i mer än 35 år. Det hela började 1986 som en aktiesparklubb av vänner som studerat industriell ekonomi på Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet.  Aktiesparklubben blev ett aktiebolag och sedan dess har man fortsatt att växa och utvecklas.

Investmentbolaget har länge slagit Stockholmsbörsens breda index med bravur. Egentligen är det inga konstigheter då många investmentbolag lyckats med detta. Vad som är anmärkningsvärt är dock Spiltans totalavkastning som fullkomligt sopat mattan med index år efter år. 

Ta bara en titt på hur det sett ut de senaste 10 åren:

Spiltan totalavkastning mot index

 

Investment AB Spiltan drivs av allas vår Per H Börjesson som är vd och huvudägare. Börjesson har länge blivit kallas Sveriges Warren Buffett. Det är nog inte enbart hans dedikerade intresse i investmentbolaget som givit honom namnet, utan kanske även hans sätt att investera.

Bland annat består Spiltan portfölj av hela 34% Paradox. Att lägga övervikt i ett bolag har länge varit Buffetts framgångssaga via sin investering i Apple (40% i skrivande stund). Per H lyfter dessutom ofta fram att han är en stor anhängare av Warren Buffetts idéer samt att Berkshire Hathaway (Buffetts investmentbolag) är en stor inspirationskälla för Spiltan. Förälskelsen i värdeinvestering bland bägge finns också där.

Näst största innehavet i investmentbolaget är Spiltans egna fondbolag, Spiltan Fonder. Tredje största är Teqnion men det många kanske inte vet är att fjärde största faktiskt är Berkshire Hathaway. Portföljens huvudvikt utgörs av Tech.

 

Det jag kan tycka är rätt fint är fördelningen mellan onoterat och noterat. Jag gillar att den absoluta majoriteten är noterat men kan också tycka att ett investmentbolag blir ännu mer intressant om man får saker som är svårare att investera i för oss småsparare.

 

En investering i Spiltan – en investering i Paradox

Strategin för spiltan är att ta minoritetsposter i mindre entreprenörsledda bolag. Här är förtroende till personerna bakom bolaget A och O. 2010 gjorde man detta genom att köpa en tredjedel av aktierna i Paradox för 10 miljoner kr. Innehavet har vuxit på fint och idag har man ett ägande motsvarande 3 miljarder i Paradox.

Investeringar likt de i Paradox har gjort att substansvärdet ökat med 25% årligen allt sedan 2002.

Du som köper Spiltan idag blir alltså med råge exponerad mot gamingbolaget Paradox som jag faktiskt själv ägt vid deras IPO något år. Värderingen i Paradox har kommit ner rejält tack vare en rätt brutal sättning i kursen. Tyvärr är den orsakad av en rad spel som blivit en flopp för Paradox del. Jag själv som följt branschen ett tag vet att det inte är några konstigheter. Vissa spelsläpp kommer bli tråkiga nyheter, tyvärr.

Det farliga är om spel efter spel efter spel börjar vandra den vägen… Sedan har även några titlar blivit framskjutna och det påverkar givetvis också negativt.

 

Enkelt att handla Spiltan idag

I början handlades Spiltan på den alternativa listan Pepins och då kunde du enbart köpa/sälja aktier en gång i månaden. Senare blev man listad på NGM PepMarket och aktiehandel skedde varje tisdag. Numer handlas man på NGMs huvudlista och aktien kan köpas/säljas varje handelsdag. Det har gjort att aktien handlats upp en del.

En annan fördel med listbytet till NGMs huvudlista är att Per H och gänget nu kan återköpa aktier i Spiltan. Du som följt mig ett tag vet att jag älskar då bolaget köper tillbaka aktier från öppna marknaden. Börjesson har även flaggat för att återköp helt klart kan vara ett alternativ inom en inte allt för lång framtid.

 

En sjunkande rabatten

Det tråkiga kommer när vi kikat på rabatten i Spiltan. Fram till 2021 var rabatten oftast kring 50% då Spiltan handlades via Pepins. Sedan sjönk rabatten till ca 25% när man började handlas på NGM PepMarket.

Idag har rabatten krupit ner ännu mer och handlas till 18% substansrabatt (beräknad via Ibindex). Läste du mitt senaste inlägg om rabatt/premie så är det här ett fenomen bland de flesta investmentbolagen just nu. Sedan är det så att många investmentbolag med onoterat värderas till rabatt idag.

 

Investeringar på senare tid

Det näst största innehavet i investmentbolaget är alltså Spiltan Fonder. Detta startade 2002 och har gjort en hel fantastisk resa med idag 100 miljarder kronor som man förvaltar. Här är det aktiv förvaltning som gäller samt att ta steget bort från index.

Tyvärr har även Spiltan Fonder gått på några minor. Kanske främst de senaste åren i med tanke på affären i Intrum, SBB, Storskogen och Heimstaden. Det här har också väckt mycket kritik.

Investmentbolaget Spiltan har på senare tid gjort investeringar i

  • Scandic – hotellverksamhet
  • Alcadon –  produkter, lösningar och system inom nätverksinfrastruktur/datakommunikation
  • Teqnion – säger sig leta efter att förvärva nischade företag med högt teknikinnehåll, starka marknadspositioner och bevisad lönsamhet.
  • Garpco – som är ett holdingbolag. Bolagets affärsidé är att förvärva, utveckla och långsiktigt äga mindre och medelstora företag.

När vi kikar på den onoterade delen så har man gjort ett större förvärv inom Carbomax för i närtid.  Carbomax förädlar, lagerhåller och säljer kolprodukter till stålindustrin.

 

 

Köper jag

När jag nyligen skrev om investmentbolag så var det en läsare som sa att han/hon inte var sugen på att köpa Industrivärden till premie med tanke på att allt är tråkigt noterat. Det kan jag tycka är ett rimligt resonemang.

En tanke som flugit förbi är att sälja Industrivärden och köpa Spiltan som jag ändå tycker är mer intressant. Deras väldigt fina historik tillsammans med att Paradox nu är lågt värderad drar mig mot det hållet. Det är också ett bra sätt att bli exponerad mot gaming och tech. Dessutom gillar jag deras spridning mellan noterat och onoterat.

Det negativa är åldern på Per H som nu passerat 70. Frågan är hur länge han känner att han kan vara med i verksamheten. Viljan kommer nog alltid finnas. Just här vill jag tro att Per H gör mer för Spiltan än vad många tror.

Spiltan ger idag en utdelning på 1 kr/aktie med en otroligt blygsam direktavkastning på 0,5%. Att man nu snackar om aktieåterköp kan väga upp detta. Å andra sidan går det här lite emot min strategi att börja vikta om mig mot mer högutdelare.

Jag är rätt kluven, äger du? 🙂

 

29
0
Kommentera gärna :)x
()
x