Fortis är ett bolag inom energisektorn som tillhandahåller en bra balans mellan direktavkastning och fin utdelningstillväxt. I det här inlägget går jag igenom varför Fortis skulle kunna platsa i min utdelningsportfölj.

Kort om Fortis (FTS) som utdelningsbolag

Att säga att ett bolag är Kanadas bästa utdelare går givetvis inte. Tyvärr finns det många faktorer att väva in och vissa är bra utdelare på sitt sätt. Men efter att ha läst lite om Fortis inser jag att bolaget i alla fall får 4 av 5 utdelningsmynt från KTM

Utdelningsfakta

Direktavkastning: 3.7%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Utdelning/år: $1.9375

Antal år med höjd utdelning: 47 år

Fortis är ett bolag som höjt utdelningen 47 år i rad. Dessutom har man nu som mål att höja utdelningen ytterligare 6% årligen ända fram till 2025 när nästa mål sätts. Senast man höjde utdelningen var i Q4 2020 och då med 5,8%. Med över 3% i direktavkastning känns det här som en bra spelare till utdelningsportföljen.

Bolaget har alltså snart uppnått titeln som Dividend King. Tyvärr har pandemin gjort att många stabila utdelningsbolag blivit tvungna att dra in utdelningen. Även stabila utdelningsaristokrater likt Suncor Energy Inc har fått sänka, men än så länge känns Fortis utdelning väldigt stabil. Tack och lov verkar fortis inom en sektor där pandemin inte slagit ned som kraftigast.

Fortis levererar el och gas till 3,3 miljoner kunder i USA, Kanada och Karibien. 93% av bolagets tillgångar består av elstolpar, kablar och gasledningar. Fortis har också under senare år gjort en hel del förvärv och därigenom har man vuxit både organiskt och genom dessa förvärv.

Under de senaste 6 åren har man i princip dubblat sin storlek tack vare förvärven.

Aktien har bjudit på en fenomenal totalavkastning till aktieägarna de senaste åren. Det här tycker jag är viktigt att kika på även om det inte säger vart kursen ska gå i framtiden. Bilden är tagen från årsrapporten 2019, alltså innan pandemin bröt ut.

Utdelningshistoriken är bland det vackraste jag sett. Dessutom har utdelningsandelen inte varit galet hög under något tillfälle enligt grafen nedan. Inse vad en investering för 40 år sedan skulle inneburit 🙂

Jag kan mycket väl tänka mig att äga Fortis i min portfölj och skulle mycket hellre köra på detta än Chevron som jag skrev om tidigare. Visst, du får bra mycket lägre direktavkastning, men här ser utdelningen och framtiden betydligt ljusare ut i min mening.

Vad jag måste kolla upp är vilken källskatt som dras. Kanadensiska bolag kan vara lite luriga och det är inte säkert att det är 15% i källskatt på utdelning som med t.ex. Boston Pizza eller TransAlta Renewables. Om du vet något kring detta får du gärna kommentera nedan 🙂

3.5 14 votes
Article Rating
10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x