CSWC, Capital Southwest Corporation, är en av de äldsta BDC:er som existerar i USA och denna har under lång tid slagit index tack vare stabil och hög utdelning kombinerat med extrautdelningar. Oroa dig inte ifall ordet BDC skrämmer dig, som vanligt går jag igenom allt enkelt.

 

Kort förklarat är en BDC:

Vad är en BDC?

BDC’s, eller Business Development Companies, är ett bolag som hjälper små- och medelstora bolag med finansiella medel. De här bolagen har oftast svårt att få lån via en bank och där kommer dessa BDC:er in.

Som bolag är BDC:er uppbyggda som RICs (Regulated Investment Companies) av skatteskäl. Det innebär också att de måste dela ut minst 90% av sin beskattningsbara inkomst till aktieägarna. Rätt likt REIT’s med andra ord.

BDC’s har funnits sedan 1980 medan REIT’s funnits sedan 1960. Här i Sverige tycker jag att det bara är de senaste åren som man börjat prata om begreppet BDC, men det kanske bara är jag som tycker så.

Det här är väl den enkla förklaringen av en BDC, men såklart finns det mycket mer att lära.

Här är de 5 största BDC:erna:

  1. Ares Capital Corp (ARCC)
  2. Owl Rock Capital (ORCC)
  3. Prospect Capital Corporation (PSEC)
  4. FS KKR Capital Corp (FSK)
  5. Golub Capital BDC, Inc (GBDC)

 

Tidigare har jag resonerat om att ARCC är min favorit i BDC sektorn men frågan är om inte Capital Southwest kan konkurrera om platsen.

Capital Southwest – CSWC

Blotta åsynen av kursutvecklingen i CSWC gör att 99,9% av investerarna rynkar på näsan, tackar för kaffet, och ger sig av till andra jaktmarker. 172 Avanzianer har däremot det här innehavet i sin portfölj och jag tycker att vi får gräva lite djupare innan vi slänger denna i soptunnan.

Plus firar 30 år i rutan | SVT Nyheter

Capital Soutwest fokuserar på private equity, främst inom mid-cap sektionen och andra bolag som kommit in i ett mer moget läge. Med andra ord investerar man inte i start-ups men inte heller i börsnoterade tillgångar som handlas publikt. Sedan starten har man investerat i 285 bolag och tillhandahållit kapital så att dessa ska kunna fortsätta växa.

Faktum är att CSWC är en av de äldsta av alla BDC:er som fortfarande överlevt år ut och år in. Bolaget grundades 1961 men konverterade om till en BDC 1988. Då begreppet BDC enbart funnits sedan 1980 gör det här Capital Southwest till en av de mest anrika i sektorn.

Det var dock inte förrän så sent som i 2015 som CSWC började fungera som en vanlig BDC. Innan dess höll man inga tillgångar som betalade utdelningar och därigenom var det sällsynt att få utdelning från bolaget innan 2015. Det var även 2015 som man splittade ut industridelen i ett nytt bolag. Efter det blev CSWC mer kassaflödesorienterade och kunde då betala utdelningar regelbundet.

Allt sedan detta har bolaget aldrig sänkt utdelningen och en rad med extrautdelningar har lämnats genom åren:

Från och med 2015 har Capital Southwest haft ca 109% i täckningsgrad på utdelningen. De sista 12 månaderna (TTM) har denna varit hela 118%, vilket visar på att den utdelning man betalar täcks väl av deras kassaflöden.

De senaste 10 åren har aktien genererat inte mindre än 26,6% i CAGR. Det här kan jämföras med populära Investor där samma siffra är 18,8% under samma tidsperiod. Så nej, stirra er inte blinda på enbart kursgrafer hos Avanza.

Många kanske tycker att titeln till inlägget är Clickbait och egentligen menar jag inte att CSWC är bättre än Investor, men faktum kvarstår att denna utklassat Investor de sista 10 åren. Kommande 10 år? Ja det står i stjärnorna.

Låt säga att dessa 172 investerare hos Avanza började med 0 kr i CSWC för 10 år sedan och köpte aktier för 3000 kr/månad. Idag är den summan uppe i hela 1,5 miljoner där det ackumulerade sparandet enbart är 360k av dessa.

Deras portfölj är diversifierad och innehåller en bred mängd olika sektorer:

En nackdel är att aktien idag är relativt dyr i förhållande till många andra BDC:er därute. Tydligt är att marknaden vill sätta en premievärdering på denna. Med det sagt har vi sällan sett att aktien reas ut förutom under Covid-19 då du kunde handla aktien till otroliga 20% direktavkastning.

Det här är helt klart en aktie jag skulle investera i om jag idag levde på utdelning och söker tillgångsslag med hållbar och hög utdelning snarare än stor utdelningstillväxt.

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x