I det här inlägget presenterar jag Axfoods utdelningshistorik. Axfood är mitt topp-pick inom livsmedel och med tanke på bolagets makalösa förvärv tycker jag att bolaget är galet intressant att äga i framtiden. Axfood är ett av de stabilaste utdelningsbolagen jag har i portföljen.

Ett bra sätt att se utdelningshistorik är att kika på börsdata.se. Däremot sträcker sig enbart historiken 10 år bakåt i dagsläget och vill man ha längre historik får man söka i andra källor, t.ex. genom att kika i äldre årsredovisningar.

Då jag tycker det är roligt att sitta och knåpa lite med Excel om kvällarna vill jag nu presentera Axfood utdelningshistorik sedan det att koncernen bildades år 2000.

De blå staplarna är då extrautdelningen medan de gröna är den faktiska utdelningen.

Tycker själv att den extra utdelningen inte är så intressant att kika på då det enbart är år som bolaget fått oväntat mycket vinst och vill dela ut denna till aktieägarna.

Eller som Nicklas och Philip från den numer avslutade podden Pratapengar brukar säga:

Det är dumt att springa ett maratonlopp med allt för många kilon runt midjan

Fast visst är det roligt att vissa år få en extra utdelning som du som investerare kan sätta i arbete på valfritt ställe.

 

Från år 2000 till i år (2018) har utdelningen stigit med 900%*Musiken från Game of Thrones introt spelas*

Givetvis är det orimligt att tro att utdelningen ska stiga lika mycket de kommande 17 åren, men faktum är att jag tror att den goda trenden kommer att hålla i sig. Annars hade jag inte ägt bolaget. Här är det givetvis viktigt att du bildar dig en egen tro.

Axfood är min främsta kandidat inom branschen Dagligvaruhandel. Dessutom handlar jag mycket på Willys själv då det get en fin #sparadkrona. Sedan finns det väl mängder som diskuterar om att Willys krossade tomater enbart innehåller 70% tomater, so what?

 


 

Om du år 2000 investerade 20.000 kr i Axfood så har du idag en utdelning på 6 312 kr / år.

Då har jag Inte tagit hänsyn till att du under tiden återinvesterat utdelningen i nya aktier hos Axfood. Nej, det här är bara de aktier du köpte år 2000 som du suttit och ruvat på.

Share This