Nu är det bara 3 veckorapporter kvar av året (inräknat denna)  och det börjar så småningom bli dags att summera 2017 och se vad vi kan dra för lärdomar. Men låt oss först se vad vecka 50 hade att erbjuda.

 

Portföljutveckling

Ja… vad säger man, det blev rött och kanske ännu mer rött.

Som många av er redan vet så var det väl H&M och Skanska som tillsammans stod för veckans kioskvältare. H&M ner nästan 13% och Skanska dryga 5%. Visst känns det då dessa 2 bolag väger rätt tungt i min portfölj.

För Skanska var det helt enkelt en riktkurs som fick marknaden att sälja, men för H&M’s del så var det presentationen av ytterst svaga försäljningssiffror som fick oron att bubbla upp bland investerare. Tänker inte orda så mycket mer om det utan rekommenderar i stället Utlandsutdelarens fantastiska inlägg kring ämnet.

Å andra sidan inser jag nu fördelen att ha många bolag i portföljen. När stora rörelser i bolagen inträffar negativt blir den totala effekten betydligt mindre och därigenom känns det inte lika psykologiskt jobbigt.

 

Veckans tips

För att se hur många år ett utländskt bolag höjt sina utdelningar kan du använda dividend.com. För att se just detta behöver du inte deras premiumtjänst. Vill du däremot se alla historiska utdelningar måste du betala.

 

Köpt

Det blev inget av min investering på 30.000 kr hos Tessin. Anledningen var väl dels den långa löptiden men också området som på något vis kändes oattraktivt. Nu har jag däremot anmält intresset till ett nytt projekt på 50.000 kr. Mer om det kommer senare

När det kommer till aktier så har jag köpt dessa:

Tieto har kommit ner i nivåer igen. Köper gärna då jag vill ha en del IT i min portfölj och deras framtidsutsikter ser galet fina ut. Att de dessutom erbjuder en direktavkastning på över 5% tackar jag inte nej till.

Castellum, Atlas och SEB köpte jag helt enkelt för det var länge sedan jag handlade bolagen. Har som mål att investera kontinuerligt men om något går riktigt bra tenderar jag att dröja med att återinvestera, vilket på sätt och vis är en nackdel.

Självklart köpte jag Skanska då jag tycker att aktien är otroligt undervärderad nu. Skanska är ett bolag som jag tror kommer leverera år efter år efter år och självklart vill jag köpa när bolaget ligger på operationsbordet, som Warren Buffett brukar säga.

 

Veckans läsvärda blogginlägg

Som vanligt finns det allt för många blogginlägg som jag skulle vilja lyfta fram nu under veckan. Däremot får jag nöja mig med ett par, vilket blev dessa:

 

Stefan – skrev ett inlägg om sin Aktivt Passiva strategi. Tycker att hans strategi är fenomenal och har dragit mycket lärdomar från Stefan under min resa. Här får du läsa om för- och motargument till många bolag i portföljen.

Sparo – påpekar nackdelen med att förlita sig på ”när du kan gå i pension”. Nu har lägsta pensionsåldern höjts och det är nog inte sista gången vi får se liknande händelser.

Daniel Investerar – har kanske hittat Sveriges sämsta fond. Se till att tänka på vilken fond ni väljer, på 10 år gör det skillnad.

Chansar mest – skrev också om höjd pensionsålder. Som vanligt är herr Chansar mest inte rädd för att säga vad han tycker, vilket är lite roligt 🙂

Pengaregnet – sammanfattar sina tankar kring extrautdelningar och siar lite kring vilka bolag som kan lämna ut detta. Jag själv ser givetvis extrautdelningar som positiva men inget jag behöver för att uppnå mina mål

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x