I veckan fick vi reda på att utdelningsåret 2021 (nästa år) kanske inte blir så muntert som vi först trodde. Det efter att Tillväxtverket meddelat att vinster för 2020 inte bör delas ut om bolaget i fråga fått stöd. “Bolag som gör vinstutdelning nästa år tar en stor risk”, meddelar nu redovisningsexperter.

Egentligen låter det här rätt sunt när du först tänker på det. Har bolaget fått stöd i år så bör man inte dela ut nästa år då vinsten 2020 är direkt kopplat till utdelningen 2021. Här tycker jag dock det pågår allt för mycket restriktioner, vilket jag ska förklara.

Gjorde en väldigt ful och enkel bild för att förklara hur det ser ut bland de allra flesta svenska bolagen:

Här ser vi alltså att utdelningen du får i år är baserad på föregående års vinst, men det vet du säkert redan. Vissa bolag som t.ex. Castellum har valt att dela upp pengapåsen till 2 tillfällen per år där den andra kommer senare under 2020.

 

Vad jag inte förstår

Volvo var väl det bolag som fick bära syndaflaggan först bland de svenska bolagen i år. De var när bolaget tidigare meddelade att man drar tillbaka extrautdelningen men behåller ordinarie som rubrikerna lyste rött.

Alla som inte var investerare var överens: “Hur i hela världen kan man välja att dela ut i dessa tider?!?!? Varför ska aktieägarna ha pengar, men anställda blir lidande?”

En svart mantel sveptes över bolagen som trots COVID-19 valde att dela ut.

Men det få inte tänker på är ju att utdelningen kommer från vinsten föregående år. Var det någon pandemi under 2019? Hade bolagen tagit stöd under 2019? Näe…

 

Vad jag alltid tyckt…

…är att om ett bolag tar en viss typ av stöd i år (2020) så ska man inte kunna dela ut lika mycket nästa år beroende på vilket stöd man tagit. Men allt kan inte färgas svart och vitt. Vi kan inte säga att ett bolag ska dela ut eller inte.

Det var någon som kommenterade innan att bolag som betalar tillbaka stödet och dessutom tillhandahåller en del utdelning är de bästa. Och visst är det så.

Jag tycker att den del som bolaget fått i stöd inte bör delas ut till aktieägarna men det är alltid upp till bolaget att avgöra om man har muskler nog att dela ut. Hela den här politiska baletten kring om utdelning ska få göras eller inte tycker jag är bedrövlig.

 

ECB har varit väldigt tydliga med att ingen Svensk storbank bör dela ut i år, även om banken i sig kanske helt klart kunnat dela ut en del av vinsten från föregående år. Kommer svensk bank få dela ut nästa år ens? Well, om vi ska följa politiken som nu råder verkar det inte så.

I en artikel på DI tycker jag att Anders Åström (näringspolitisk chef på Almega) resonerar väldigt väl kring detta:

”I mina öron låter det som om man inför ett utdelningsförbud även nästa år. Det är katastrofalt för företagen att inte få veta vad som gäller.”

Han fortsätter:

”Ett sådant förbud skapar stora problem och får långtgående konsekvenser för alla småföretagare som tidigare använt utdelning som en del av sin lön”, säger Andreas Åström.

 

Näe ni. Ibland förstår jag varför allt pekar mot att USA är ett så mycket bättre utdelningsland än vad Sverige någonsin kommer bli.

3.9 10 votes
Article Rating
28
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x