Igår satte jag mig ner och räknade samman alla utdelningar som trillat in nu i mars. Även om du kan se detta direkt hos Avanza och Nordnet så tycker jag att det är ett fridfullt nöje… ungefär som att klippa gräsmattan hemma hos päronen (jag och sambo KTM har själva ingen gräsmatta).

Mitt stora mål för året är att dubblera summan för utdelningarna mot 2017. Januari och februari gick bra men insåg ganska snart att mars skulle bli lite knivigare då utdelningarna för samma månad förra året var ganska stora. Blev riktigt förvånad när jag faktiskt såg hur mycket utdelningar som trillat in:

Värt att notera är att Castellum delat upp sin utdelning för året, men det här var ju även att faktum 2017. I övrigt är det inget mars-bolag som delat upp sin utdelning, vilket såklart bidrog till att jag lyckades nå målet även här.

Såhär såg utdelningarna ut för bolagen under mars. Källskatten som du betalar för de utländska bolagen är avdragen i tabellen.

Täcker hyran

Det som slår mig är att utdelningarna för mars nu täcker min hyra, el och parkeringsavgift gott och väl. Det blir till och med lite kaffepengar över 🙂

Självklart får det här mig att inse att det inte är omöjligt att leva på sin avkastning från portföljen. Jag menar, går det för en månad borde det väl gå resterande månader också.

Måste ändå säga att jag blev grymt inspirerad av Utdelningsseglaren under veckan som postade det här:

Den här utdelningen är för tusan lika stor som min lön. Att tänka på är att utdelningar inte räknas som en intäkt om du har din portfölj i ett ISK. Således ligger utdelningarna inte till grund för den del relaterat till insättningar för schablonskatten som du betalar varje år.

Om du tar ut utdelningarna vid rätt tidpunkt innebär detta att det alltså inte blir någon skatt för just utdelningarna.

 

Räknas utdelningar som en insättning och kommer med i skatteunderlaget?

Nej, utdelningar från värdepapper som du har på ditt ISK räknas inte som en insättning.
8
0
Kommentera gärna :)x
()
x