Frågan många av oss ställer sig är om utdelningen i våra bolag är i fara med tanke på att marknaden värderar ner aktiekurserna på löpande band. Nyligen läste jag en analysuppdatering att JM:s utdelning kan vara redo för sänkning. Hur stor är den risken?

 

Välja byggbolag

Att välja byggbolag i sin portfölj är som att välja skåpluckor till sitt kök – det blir svårt att bestämma sig. Kikar vi på hur kunderna hos Avanza gjort så ser det ut såhär bland några av våra mest populära:

Skanska – 42 668 ägare

Peab – 31 255 ägare

JM – 16 389 ägare

NCC – 14 368 ägare

 

En anledning till att jag själv valt JM är att utdelningen stått sig, och dessutom visat stark tillväxt historiskt:

 

JM under finanskrisen

Grafen ovan visar inte hur JM klarade av finanskrisen 2008/2009. Jag ordar mycket om att det alltid är av vikt att se hur ett bolag presterat under kriser och därför letade jag i lite äldre årsredovisningar:

2008 Styrelsen föreslår utdelning om 5,50 kronor

2009 Styrelsen föreslår 0 kronor i utdelning i avvaktan på en normaliserad likviditetsförsörjning

2010 Styrelsen föreslår 2,50 kronor

2011 Styrelsen föreslår 4,50 kronor

Självklart är det här trist men samtidigt bör vi inse att utdelningen återhämtade sig successivt år efter år för att idag vara uppe i rekordnivåer.

Jag menar, om du köpte en aktie i JM under finanskrisen så kostade den 31 kr. I år delade JM ut 13,5 kr per aktie så du har nästan fått hälften av det du betalade för aktien i utdelning bara i år (extremt bra YoC).

 

 

Det spås utdelningssänkning

Kepler Cheuvreux skrev nyligen en analysuppdatering där man menar att utdelningen är i fara. Tidigare hade Kepler en riktkurs på 280 kr men har precis nu sänkt den till 188 kr. Idag ligger kursen på 154 kr.

”Vi anser att den är billig. Det tioåriga genomsnittliga framåtblickande P/E-talet har varit 11x historiskt, men aktien handlas nu till 9x baserat på våra prognoser för 2023”, skriver Kepler.

Man tror att utdelningen kommer sänkas ner till 11 kr/aktie.

”Vi har sänkt den förväntade utdelningen för 2022 och framåt från 13,50 till 11,00 SEK per aktie. Marknadsförhållandena har blivit tuffare och det är troligt att detta också återspeglas i utdelningen”, sammanfattar analyshuset.

Kollar vi i senaste rapporten så har man det första halvåret presterat snäppet under det man gjorde samma period föregående år

Jan-jun 2022 Jan-jun 2021
Resultat per aktie 10,10 kr 11,60 kr

 

Nu kan jag tycka att det är lite tidigt att avgöra huruvida utdelningen är i fara eller ej. Nästa rapport, som anländer om 27 dagar, kommer mer eller mindre vara avgörande.

Men visst är det rimligt att tro på en utdelningssänkning. Skulle den sänkas till 11 kr per aktie som Kepler skriver så handlas fortfarande JM till en direktavkastning på fantastiska 7%.

Den situation vi befinner oss i nu kommer lära oss väldigt mycket och verkligen visa vilka bolag som är sjukt stabila utdelningsbolag och vilka som är något sämre. Samtidigt är ingen kris lik den andra och den vi befinner oss i nu slår hårdare mot vissa bolag än andra.

JM är en av mina mest köpta aktier för tillfället och jag planerar att handla mer under oktober.

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x