Det finns faktiskt många fördelar med att investera i bolag med lång och stabil utdelningshistorik.

Kanske en den främsta och den som gjort att jag valt min investeringsstrategi är att du slipper fokusera på att sälja aktier till ett högre pris än vad du köpte dem för. Med fina och ökade utdelningar varje år kan du vara riktigt långsiktig och behålla bolag länge och låta dem växa.

I slutet av 2016 gjorde jag en uppskattning om mina preliminära utdelningar för 2017. Det finns däremot ett par anledningar till att en sådan uppskattning inte är klockren

  • Jag beräknar utdelningen utifrån nuvarande år. Därigenom tas eventuella utdelningshöjningar inte med i beräkningen
  • Alla aktier jag köper från årsskiftet fram till utdelningsdagen för respektive bolag tas inte med.
  • Eventuella bonusutdelningar tas inte med.

Därigenom är det svårt att göra en preliminär uppskattning av utdelningarna för kommande år. Det du däremot vet genom att göra en sådan uträkning är vad du minst kommer att få ut i alla fall – förutsatt att du inte säljer mycket av ditt innehav.

I år ser det ut som att de faktiska utdelningarna kommer att tuffa om de preliminära.

Preliminärt 5442 kr
Nuvarande 5539 kr

Med andra ord har det jag fått hitintills redan gått om det preliminära för hela året. Då är det dessutom många av mina större innehav som delat upp utdelningen, såsom H&M och Castellum. Det innebär att jag bara fått hälften från dessa.

Om du inte har en blogg eller själv håller reda på dina utdelningar så kan du lättsamt göra det retroaktivt hos Avanza. Välj bara Transaktioner och ändra datum så att det täcker hela året. Efter det väljer du helt enkelt att enbart filtrera på Utdelningar.

 

Hur mycket har du hitintills fått i år och vad har du gjort för dina utdelningar?

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x