Kursinformation heter Kursinformationen på tyska… och utdelning kallas tydligen Dividende (likt engelskans Dividend). Faktum är att det finns den hel del utdelningsdiamanter i Tyskland, men som vanligt har vi sämre koll på den tyska börsen jämfört mot svenska börsen. Här är lite information kring de aktier med fin utdelning nästa år (2020).

 

Aktie Utdelning 2020* (EUR) Direktavk. 2020 (%)
Covestro AG 2,3 5,5
E.ON SE 0,5 4,9
BASF SE 3,3 4,7
Allianz SE 9,5 4,4
Deutsche Lufthansa AG 0,7 4,2
Bayer AG 2,8 4,1
BMW 2,9 4,0
Daimler AG 2,0 3,9
Deutsche Telekom AG 0,6 3,9
Munich Reinsurance Company 9,7 3,7
Deutsche Post AG 1,2 3,5
Volkswagen AG Pref 6,0 3,4
HeidelbergCement AG 2,3 3,4
Vonovia SE 1,6 3,3
Siemens AG 4,0 3,3
Continental AG 3,9 3,3
RWE AG 0,8 3,1

Källa: Factset

*Det här är analytikernas estimat av utdelningen 2020. Inget är spikat ännu och det är först i början av nästa år som vi vet vad bolaget kommer dela ut.

 

Är något bolag extra intressant?

Jag har inte superbra koll på den tyska marknaden men jag har tidigare spanat in Allianz. Det här bolaget verkar inom försäkringsbranschen, vilket är en bransch som ändå är rätt svår att få exponering mot om du bara blickar inom Sverige.

En bloggkollega som har det här bolaget i sin portfölj är z2036. Stefan är väldigt intresserad av att få exponering mot andra länder och har byggt sin portfölj mycket utifrån detta. Här ser du hans portfölj.

 

För att göra det lite enklare har jag lagt in beskrivningen från Avanza till ovanstående bolag här nere. Det går givetvis att trycka på varje bolag i tabellen så kommer ni direkt till respektive hos Avanza.

Finns det något bolag som ni själva har i portföljen? Vet att t.ex. Daimler är en omtalad utdelningsfavorit.

 

Covestro AG

Covestro är ett tillverkningsbolag. Bolagets specialistkompetens återfinns inom tillverkning av polymerer och industriellt plast. Produktportföljen är bred och inkluderar exempelvis diverse isoleringsmaterial, tätningsmedel, polykarbonater och polyuretaner. Kunderna återfinns inom ett flertal branscher på global nivå, huvudsakligen inom fordonsindustrin, samt byggsektorn.

E.ON

E.ON är en global tysk energikoncern som grundades år 2000 vid en sammanslagning av Veba och Viag. Företaget fokuserar på tre affärsområden: Nätverk, kundservice och hållbar energi. Idag är hållbar energi en viktig del inom företaget där energin utvinns ifrån vindkraft, sol och bioenergi. E.on har ett av världens mest utvecklade vindkraft ute till sjöss. Bolaget har idag sitt huvudkontor i Essen, Tyskland.

BASF SE

BASF är verksamma inom kemiindustrin. Idag är bolaget specialiserade inom tillverkning och utveckling av diverse kemiska ämnen, plastartiklar, samt industriella lösningar. Produkterna används huvudsakligen inom jordbruks- och fordonsindustrin, bland tillverkare, samt inom pappers- och massaindustrin. Verksamhet innehas på global nivå och utöver huvudverksamheten erbjuds även tekniska lösningar samt verktyg.

Allianz

Allianz är ett globalt tyskt försäkrings- och kapitalförvaltningsbolag. Bolaget grundades år 1890 och är verksamma på en global nivå. Störst marknad är Tyskland, Väst- och Sydeuropa. Huvudkontoret är beläget i Munchen, Tyskland.

Deutsche Lufthansa AG

Deutsche Lufthansa, mer kända under namnet Lufthansa, är en tysk flygkoncern. Inom koncernen tillhandahålls ett stort utbud av passagerar- och fraktflygtransporter, med både kort- och långdistans runtom på huvudmarknaderna i Nordamerika, Skandinavien och Asien. Verksamheten styrs via ett flertal dotterbolag på global nivå, där koncernen utöver erbjuder olika mervärden i form av catering, reparation och underhåll, samt specialiserade logistiklösningar.

Bayer

Bayer AG är en global tysk kemi- och läkemedelskoncern. Bolagets verksamhet drivs utifrån fyra affärssegment: Läkemedel, konsumenthälsa, jordbruk och djurhälsa. Huvudkontoret är idag beläget i Leverkusen, Tyskland.

BMW

BMW är verksamma inom fordonsindustrin. Bolaget är en global tillverkare av person- och sportbilar samt motorcyklar. Störst kompetens återfinns inom utvecklingen av förskjutningsmotorer. Inom koncernen återfinns även varumärket Mini Cooper, samt lyxbilen Rolls Royce. Utöver huvudverksamheten erbjuds finansiella lösningar, samt leasingmöjligheter för privat- och företagskunder. Huvudkontoret ligger i München.

Daimler

Daimler är en tysk global fordonstillverkare. Bolaget tillverkar bilar, tunga- och lätta lastbilar, samt bussar, där varumärkena går under Mercedes Benz och Daimler. Utöver erbjuds helhetslösningar inom finansiering, leasing och försäkring. Bolaget grundades år 1886 av Gottlieb Daimler och Carl Benz och bolaget har idag sitt huvudkontor i Stuttgart, Tyskland.

Deutsche Post AG

Deutsche Post är verksamma inom transport- och logistikbranschen. Bolaget tillhandahåller postleverans och övriga relaterade tjänster till både privata aktörer samt företagskunder. Störst verksamhet återfinns inom den tyska marknaden, men bolaget erbjuder även specialiserade frakt- och logistiktjänster på internationell nivå.

Volkswagen

Volkswagen Group (AG) är en av världens största fordonskoncerner. Sedan etableringen år 1937 innehar koncernen följande varumärken under ägande: Audi, Bentley, Bugatti, Commercial Vehicles, Ducati, Lamborghini, Man, Porsche, Scania, Seat, Skoda och Volkswagen. Produktionen är koncentrerad till Europa och Asien. Huvudkontoret är beläget i Wolfsburg, Tyskland.

HeidelbergCement AG

HeidelbergCement tillverkar och säljer råmaterial till byggindustrin. Bolaget är specialiserat på tillverkning av cement, betong och asfalt som används inom ett brett segment av olika typer av infrastrukturprojekt. HeidelbergCement leverera sina produkter och tjänster till kunder över hela världen. Bolaget grundades 1873 och har sitt huvudkontor i Tyskland.

Vonovia SE

Vonovia är verksamma inom fastighetsutveckling. Bolaget fokuserar huvudsakligen på att förvärva diverse större bostadsfastigheter, som sedan utvecklas, ägs och förvaltas inom koncernen. Fastighetsbeståndet är brett och särskilt anpassat för privata aktörer runtom den europeiska marknaden. Utöver huvudverksamheten erbjuds även diverse tjänster som berör reparation, drift och underhåll.

Siemens

Siemens är ett tyskt teknikbolag med produkter inom energi, infrastruktur, hälsovård och industri. Bolagets globala närvaro och verksamhet är indelad i 8 affärsområden: Building Technologies, Digital Factory, Energy Management, Financial Services, Mobility, Power and Gas, Power Generation Services och Process Industries and Drives. Siemens grundades år 1874 och har sitt huvudkontor i München, Tyskland.

Continental AG

Continental är ett tillverkningsbolag. Bolaget är inriktade mot tillverkning av däck, bildelar och övriga industriprodukter. Produkterna används huvudsakligen inom fordonsindustrin som komponenter, bland bromssystem, stötdämpare, slangar, samt i diverse drivremmar och transportband. Verksamhet innehas på global nivå via egna produktionsanläggningar, med störst närvaro inom Nordamerika och Europa.

RWE

RWE Group är ett tyskt energibolag. Verksamheten är indelad i två affärssegment: Conventional Power Generation och Energy Trading. Bolaget äger och driver flera kraftverk med stark etablering i Tyskland men även i Storbritannien och Nederländerna. Huvudkontoret för RWE är beläget i Essen, Tyskland.

0 0 vote
Article Rating
22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x