Jag har sagt det förr men jag säger det igen. Investmentbolagen äger jag inte för deras utdelning. Tanken är att byta ut dessa mot mer högutdelare när väl tiden är inne. Idag fick vi däremot glädjande utdelningsnyheter från Svolder som verkligen skruvar upp utdelningen.
Svolder är mitt val när det kommer till små- och medelstora bolag. I stället för att lägga energi på analyser kring dessa så låter jag Svolder göra valen. Historiskt har det varit ett lysande koncept.
De senaste 10 åren har du fått 19,35% årligen i genomsnittlig årlig avkastning (CAGR). Det trots att kursen inte haft det särskilt lätt de sista två åren. En mäktig avkastning som sopat mattan med mycket annat där ute.
Svolder har ett brutet räkenskapsår, vilket innebär att man inte har slutet på kvartal 4 vid slutet på kalenderåret. I stället slutar kvartal 4 den 31 augusti. Vissa bolags verksamhet mår bra av ett sådant upplägg, exempelvis Skistar. För Svolders del har jag tyvärr aldrig fattat varför.
Ny utdelning
Först och främst drämmer Svolder till med en utdelningshöjning som jag aldrig kunnat vänta mig. Jag hade nästan trott att utdelningen skulle stå till på 1 kr. I stället höjer man från 1 kr till 1,7 kr.
Som du ser i bilden nedan är det här en historiskt hög utdelningstillväxt.
Utöver det skriver Svolder att man justerar sin utdelningspolicy där målsättningen är att ge aktieägarna en stigande utdelning över tid.
Själv kan jag tycka att det är en rätt självklar bild för ett bolag som delar ut, men utdelningspolitiken är inte riktigt lika stark i Sverige som den är i exempelvis USA.
”En viktig förändring i denna rapport är justeringen av Svolders utdelningspolicy. Syftet med denna justering är att etablera en högre utdelningsnivå samtidigt som vi möjliggör en kostnadseffektiv förvaltning. Genom justeringen förväntas Svolder dessutom fortsätta vara en pålitlig utdelningsaktie med utdelningstillväxt över tid”, skriver Tomas Risbecker, vd för Svolder, i sitt vd-ord.
Enligt kommentaren kommer man alltså dela ut mer av resultatet till aktieägarna och fokusera mer på just utdelningar. Kanske har man känt att bolag som Investor och Latour sprungit om dem här.
I övrigt så steg substansvärdet till 59 kr/ aktie, det är en ökning med 17,1% för hela verksamhetsåret. Aktien idag handlas till 60 kr så det här innebär en litem premie som är rätt försumbar. Tänk även på att substansvärdet är taget från
Nya favoritaktien tycks vara hotellgiganten Scandic. Här hade jag själv en lynchning för en tid sedan då aktiekursen i Scandic stod och stampade medan de antalet gäster på hotellfrukosten nästan var fullsatt. Senast Svolder ägde Scandic var våren 2020. Innehavet såldes i pandemikraschen, men nu har man alltså återtagit en position i bolaget sedan förra kvartalet.
”Det här är den största hotelloperatören i Norden och efter börsintroduktionen 2015 så visade Scandic en stabil vinst- och omsättningstillväxt, men så kom pandemin som drabbade bolaget hårt. Nu är Scandic tillbaka och visar rekordvinster och starka kassaflöden. Det är ett välmående bolag som vi inte tycker reflekteras i aktiekursen”, säger Tomas Risbecker.
Aktien i Scandic presterar nu sjukt bra och jag blir förvånad om man inte lämnar någon utdelning nästa år.
Mycket bra då Svolder är mitt näst största innehav i portföljen. Har alltid ägt Svolder och heller aldrig sålt något av mitt innehav. Trygg placering som ger en bra avkastning.
Stiligt! Svolder och Latour har för mig pendlat som det näst största bolaget under några år 🙂
Vill man anlägga ett kritiskt perspektiv kan man fråga sig om bolaget saknar idéer om hur medlen skulle kunna användas för nya investeringar. Därutöver kan man fråga sig hur hållbart det är – över tid – med en utdelningshöjning på 70 procent, särskilt mot bakgrund av att bolaget nu annonserar att man strävar efter framtida utdelningstillväxt. En hake i mitt resonemang kan möjligen vara att det finns en skatteregel som skattebefriar investmentbolags mottagna utdelningar under förutsättning att en viss andel av de mottagna medlen delas ut till investmentbolagets ägare. Hur stor denna andel måste vara för att bolaget ska åtnjuta… Läs mer »
Är väl dock ingen nackdel i mina ögon att de skiftar ut mer till aktieägarna, jag ökade idag.
Min tanke är ju att ju mer de ”återinvesterar” åt oss istället för att dela ut pengarna, ju svårare blir det att hantera kapitalet då de inriktar sig emot små/medelstora bolag i slutänden.
Det jag måste kolla upp är hur mycket bolaget själv fick i utdelning och hur mycket av dessa man skiftar ut. Är rätt avgörande för ett investmentbolag skulle jag säga. Har inte hunnit djupdyka i rapporten ännu och får se om det blir någon dykning
Scandic köpte jag under Pandemin. Då tyckte jag den var lågt värderad. Men det är den alltså fortfarande 🤔
Först kom pandemin och när allt började repa sig kom räntehöjningarna där företag och privatpersoner håller hårt i plånböcker. Två rätt stora smällar inom en relativt kort tid ändå