Nu kickar vi igång utdelning serien med fråga nummer ett. Kika gärna in titt som tätt för fler spännande frågor.

Vad anser du vara det viktigaste vid val av utdelningsaktier?

Mitt svar:

Det här är en knivig fråga och det är självklart svårt att svara på vad jag anser vara viktigast.

Till att börja med skulle jag kunna säga att jag gjort stora misstag tidigare. Kanske det största är att bara kika på bolagets direktavkastning. Oftast presenteras dessa ”högutdelare” via listor på exempelvis Twitter eller hos Avanza.

Listorna lockar helt klart investeraren att sticka ner handen i gottepåsen allt för fort utan att analysera vad som finns däri.

Det man ska ha klart för sig är att allt för hög direktavkastning kan vara en varningsklocka. När priset på aktien går ner stiger direktavkastningen men som många redan vet är kursens utveckling oftast en spegelbild av vad utdelningen kommer bli nästkommande år.

Om kursen sjunkit kraftigt blir Oftast utdelningen sämre nästkommande år. Det såg vi bland annat hos Ericsson som nyligen sänkte utdelningen rejält.

Mitt korta svar är att jag tycker att en stabil utdelningshistorik är viktigast.

Om bolaget har en stabil historik kommer mest troligt den historiken att hålla i sig med tiden. Självklart finns det givetvis inga garantier för detta.

Exempel på svenska bolag med bra utdelningshistorik:

  • Hufvudstaden
  • Castellum
  • H&M
  • Fenix Outdoor

Utdelningshöjningar är extremt viktigt för mig och ett kvitto på att bolaget vill fortsätta dela med sig mer och mer av vinsten.

Är utdelningshistoriken bra brukar det innebära att bolaget successivt visar mer och mer vinst, annars blir det svårt att fortsätta dela ut pengar till oss aktieägare.

För att se utdelningshistoriken använder jag mig av börsdata.se. Deras gratistjänst duger helt klart till detta ändamål. När det kommer till bolag i USA och andra utländska bolag använder jag mig av ychart.

1
0
Kommentera gärna :)x
()
x