2006 tillträdde Stefan Ingves rollen som riksbankschef med en mandatperiod på 6 år. Efter det har perioden förlängts 2 gånger och pågår nu fram till slutet mot 2022. Mycket agg har Ingves fått genomlida, speciellt med tanke på besluten kring vår ränta. Nyligen har han även varit ute i media och påpekat utdelningen från SEB.

Utdelning är en del av företagets vinst som du får i fickan. Sjunker vinsten, ja då har bolaget inte samma kapacitet att skjuta pengar till dig längre. Enligt mitt tycke är ett moget utdelningsbolag den främsta hjärnan till att besluta om en utdelning bör bli av eller inte. Det är bolaget själva som kan sin verksamhet långt mycket bättre än du och jag.

I USA verkar det fortfarande vara bolagen själva som beslutar om sin utdelning, men frågan är om inte det allmänna trycket från media och kringliggande faktorer styr våra svenska bolag till ett beslut som kanske inte hade fattats.

 

39 sekunder med Stefan Ingves

Den fullständiga ” intervjun” på hela 39 sekunder (?!) kan du se via den här länken:

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/riksbankschefen-om-seb-s-aktieutdelning-inte-lampligt

 

SEB utdelning Corona

Kikar vi på vad SEB senast meddelade så är det rätt transparent kan jag tycka:

Styrelsens förslag till utdelning för 2019 motiverades av bankens starka kapitalposition samt ett solitt finansiellt resultat. Givet den exceptionella omvärldsutvecklingen är det i dagsläget svårt att bedöma i vilken omfattning SEB:s kunder behöver ytterligare finansiering och stöd. För att skapa ännu större utrymme för SEB att agera i kundernas och aktieägarnas intresse kommer SEB:s styrelse att analysera och bedöma situationen för att därefter utvärdera förslaget till utdelning för 2019.

På ren svenska innebär det att man har stark finansiell ställning men att man vill se hur Corona fortsätter för att berömma om man behöver stöd eller inte. Därför väljer man att skjuta upp förslaget om utdelning. Om Ingves ord sedan påverkar beslutet… ja det skulle man väl kunna tänkas vara rimligt.

SSAB är ett intressant exempel på hur snabbt utdelningsförslagen faktiskt kan ändras. Man sänkte utdelningsförslaget den 25:e mars, för att sedan 30:e mars föreslå 0 kr i stället. Rätt sjukt att det kan svänga så pass kraftigt och det är väl ett bevis på att trycket utanför i vissa fall kanske styr mer än vad vi kan tro.

Att ändra utdelningsförslagen hör inte till det vanliga i generella fall, men i år har det här blivit lite av en trend.

0 0 vote
Article Rating
15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x