Vi vet sedan tidigare att utdelningen tenderar att svänga mycket mindre än aktiekursen. Jag har sett kursfall på 30-40% i vissa innehav men i många bolag ser jag trots det potential till utdelningshöjning nästa år. Här är i alla fall vilka bolag som ”experterna” tror kommer sänka utdelningen till våren.

 

Fastighetsbolagen – är det så illa?

Generellt kan man säga att många är optimistiska kring storbolagens potential till att behålla eller höja utdelningen men att man är betydligt mer skeptisk till fastighetsbolagen:

”Med nivån på företagsobligationer i dag så finns det en risk för att de mest skuldsatta bolagen fokuserar på att få ned skuldsättningen, till exempel genom att skjuta på utdelningen”, säger Stefan Cederberg som då är aktiestrateg på SEB.

Min taktik har alltid varit att investera i fastighetsbolag som har mindre än 50% belåning. Där var väl Cibus ett undantag där jag ändå tyckte att säkerheten var stor med tanke på deras fastighetsbestånd. Samtidigt har jag nu läst Cibus Q1, Q2 och Q3 och jag tycker inte det luktar utdelningssänkning där. 70% av Cibus lån är räntesäkrade och chansen är stor att vi ser en lättnad i räntorna innan dessa löper ut.

SBB är väl det enda fastighetsbolaget i min portfölj där det kan bli fråga om utdelningssänkning redan nästa år och det är där svårt att tolka läget tycker jag. Nyligen har både Pareto och den amerikanska storbanken Citi även varnat för utdelningssänkning i just SBB.

Lares Söderfjell är också skeptisk kring fastighetsaktierna:

”SBB kanske är mest utsatt, men det gäller även andra fastighetsbolag där till exempel Fabege och Castellum är i samma situation. Personligen tycker jag att det är så mycket osäkerhet kring konjunkturläget, och inte minst branschens förutsättningar, så jag hade varit lite försiktig”, säger Lars Söderfjell.

Nu har jag bäst koll på bolagen i min egna portfölj men personligen ser jag inget domedagsscenario. Kanske är jag alldeles för optimistisk, jag vet inte. Det kan i alla fall vara värt att du funderar över hur pass bra utdelningssäkerhet det är bland dina bolag. Du behöver inte sälja något, men det är alltid lärorikt att fundera och sedan se resultatet.

I min egna portfölj är det mest JM, H&M och då SBB där jag ser en risk för utdelningssänkning. Då har jag enbart kikat på ordinarie utdelning och inte tagit med årets extrautdelningar. Risken i mina utländska bolag är nog ännu mindre.

 

Min portfölj som den ser ut idag

 

Dometic

Stefan Cederberg (SEB) tror i alla fall på utdelningssänkning i Dometic. Åtta analytiker har lämnat prognos för Dometics och där tror man i snitt på 2,22 kr/aktie nästa år, en sänkning från årets 2,45 kr. Dometic tillverkar portabla portabla kylboxar, grillar, luftkonditioneringsssytem, tält etc.

Utöver det ser man en potentiell utdelningssänkning i Electrolux på 30%. Men det här är bara än så länge spekulationer och det är först när bokslutskommunikén kommer som vi får veta fakta.

 

Finns det bolag i din egna portfölj där du själv tror på utdelningssänkning? Vore kul att veta vilket/vilka.

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x