Idag meddelade mitt utländska läkemedelsbolag AbbVie att man höjer utdelningen. Från $1,30 kvartalsvis till $1,41 kvartalsvis. En utdelningshöjning med 8.5% alltså. Lite verkar det nu som att den våta filt av rädsla som tidigare legat över AbbVie har försvunnit.

Trots oron kring AbbVie så har du som investerare fått nära 19% årligen i totalavkastning om du investerade i deras 2013 då bolaget knoppades av från Abbot. Jag har inte varit med så länge men jag var väl en av de som vädrade köpläge då alla andra skrek sälj.

Jag vill här informera om att det långt ifrån är alla gånger jag lyckas köpa aktier på någon form av bottennivå. Oftast blir det så att jag får vänta väldigt länge innan marknaden åter vågar tro på bolagets kvalité. I fallet AbbVie hade jag nog enbart tur…

När jag började köpa aktier i AbbVie var utdelningen $1,07 per aktie per kvartal. Det här är bland det bästa bolaget jag köpt om vi kikar på utdelningshöjningar men samtidigt har man kunnat hålla en direktavkastning på över 4% kontinuerligt. Framåtblickande direktavkastning är till och med 5,14%.

Många har utan problem kunnat få en Yield on Cost (YoC) på 25% via AbbVie. Det här uppnås genom att du tidigare köpt aktier till en lägre aktiekurs som idag ger mer utdelning än vad de gjorde då. Om utdelningen stiger men aktiekursen är konstant så kommer direktavkastningen bli högre.

Det verkar nästan som att oron kring både Humira och Rinvoq blåst bort. Självklart kommer AbbVies förlust av patentet för Humira i USA skapa motvind under 2023, men frågan är om många varit allt för oroliga. Humira kommer fortsätta vara en kassako för AbbVie under många år. Man har ju tappat patentet för Humira i Europa tidigare men läkemedlet har trots det fortsatt prestera bra i Europa.

Analytiker spår nu vinst/aktie för AbbVie på $13.8 nästa år. Det ger en utdelningsandel på 40% och ett P/E på strax över 8. Dessutom har AbbVie kunnat höja utdelningen med 13% de senaste 3 åren gör inte saken sämre. Jag köper gärna på denna nivå

 

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x