Utdelningstillväxt är viktig av flera anledningar, särskilt för långsiktiga investerare som söker stabilitet och tillväxt i sina investeringar. Jag tänkte här redogöra för min egna utdelningstillväxt i år samt ge den ris eller ros beroende på utfallet.

Det var en rätt trist börsdag igår. Faktum är att tisdagen blev börsens sämsta dag sedan börja av augusti 2024 när konjunkturoron blev allmänt känt.

Jag tror det var få investerare som gillade Trump igår och många kanske funderar vad nästa stora cirkusföreställning blir. Trump har i alla fall utplånat i stort sett alla lösningar till handelskriget genom att göra slag i saken kring tullarna. 25% levereras till Mexiko och Kanada samtidigt som han höjer tullarna mot Kina med ytterligare 10%.

För egen del backade portföljen med nästan 70 000 kr när börsdagen var över. Det är rätt saftigt ändå när man tänker efter 😀

Självklart är det här mycket fina nyheter för oss investerare som kan njuta av lite högre direktavkastning. Att sedan världen ser ut att skaka är givetvis mindre roligt men börsen kommer alltid återhämta sig. Men ja, egentligen vet jag inte vad Trump håller på med just nu. Det känns som att hans första mandatperiod var bra mycket mer lindrig. Där var det mest oron när han faktiskt fick sin titel som sänkte börsen vad jag minns.

Jag såg till att fylla på extra i följande och det blev en rätt stor slant av mitt nysparande som igår sattes i arbete.

  • Investor
  • Volvo
  • Atlas Copco
  • Montrose Monthly Dividend
  • XACT Högutdelande
  • Svolder
  • Latour

 

Även EQT som jag tidigare sålde på toppen känns lite lockande just nu ska jag vara ärlig att medge. +6% på denna oro är lite väl brutalt för ett så fint bolag enligt min mening.

 

Min utdelningstillväxt 2025

Några positiva aspekter för utdelningstillväxt är:

  • Du får ett starkare kassaflöde till portföljen över tid, utan att egentligen behöva köpa fler aktier.
  • Indikerar att företaget du investerar i mår gott.
  • Skydd mot inflation. Nu när inflationen varit rekordhög så är kanske det här viktigare än någonsin.
  • Förbättrad totalavkastning. Kan du kombinera hyfsad direktavkastning med utdelningstillväxt och kurstillväxt så kommer du helt klart få en bättre totalavkastning.

 

Här nedan följer en tabell som visar kommande utdelning för mina bolag 2025 samt den utdelningstillväxt som blivit i jämförelse med 2024.

Det finns några saker som jag vill vara tydlig med när det kommer till hur jag tänker och räknar:

Diös och Castellum höjde i år utdelningen men då man förra året hade en nollad utdelning blir utdelningstillväxten oändlig, eller snarare ej matematiskt uträkningsbar. Därför har jag inte räknat med dessa i snittet.

Investmentbolaget Svolder presenterar sin utdelning mot hösten så därför har jag inte heller räknat med denna

Snittet är Inte viktat. Som många resonerat om tidigare är ett viktat snitt bättre då bolag som har låg vikt får en lägre betydelse till snittet, medan de med hög vikt har större betydelse. Troligtvis ger det en mer rättvis bild.

Utländska innehav har jag inte räknat med alls. Anledningen är att många tenderar höja utdelningen senare i år och därför blir det bättre att räkna samman dessa mot slutet av året. Ett exempel är Johnson & Johnson som väldigt länge höjt sin utdelning i juni. Det enda bolaget jag räknat med här är Aker BP som redan höjt klart för i år mest troligt.

 

Snitt, utdelningstillväxt
Utan preferensaktier 2,54%
Med preferensaktier 2,22%

 

Vi vet sedan tidigare att vi som investerare inte kommer få ta del av bolagets ökade vinster ifall vi investerar i deras preferensaktier eller D-aktier. Utdelningen här är mer eller mindre konstant över tid. Vissa har dessa i en egen portfölj och några till och med skapat en amorteringsportfölj med hjälp av dessa.

Jag har valt att räkna ut snittet både med och utan preferensaktier, även om det känns mest rätt att inkludera dessa givetvis.

Resultatet är jag inte särskilt nöjd med. Visst är det så att jag bytt ut många innehav redan mot mer högutdelare, men det jobbet är långt ifrån klart. Även med högutdelare siktar jag på att få mellan 1-2% utdelningsökningar i snitt.

Ett viktat snitt hade troligtvis varit bättre. Exempelvis blir det nu så att Nibe drar ner totalen oerhört mycket då man sänkte med över 50%, trots att innehavet är väldigt litet i portföljen. Räknar vi inte med Nibe landar jag på 5,1%, en siffra som självklart känns mer godkänd.

Det blir med andra ord Ris i år och tidigare år har sett bättre ut även om vissa år halkat efter. Med det sagt kommer nog siffran se bättre ut när jag även räknar ut mina utländska innehav där jag har många utdelningshöjare.

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x