I det här inlägget resonerar jag lite kring begreppet Utdelningsvikt och hur det faktiskt kan hjälpa dig att hitta spännande reflektioner i din egen portfölj.
Utdelningsvikt – vad och varför
Att kika på din viktning av portföljen kanske är bland det viktigaste du som investerare kan göra. Du vill sprida risken mellan bolag men även mellan olika branscher. För mycket vikt i ett och samma bolag kan få onda konsekvenser.
Jag har valt att, utöver portföljviktning, även dokumentera utdelningsvikt. Utdelningsvikten visar helt enkelt hur mycket vart och ett av mina bolag delar ut. Desto högre procent, desto mer delar bolaget ut.
I exemplet ovan kan vi se att H&M tillför det mesta av mina utdelningar, medan Latour ligger på sista plats.
Viktigt att notera är att en stor andel i ett bolag inte nödvändigtvis betyder en hög utdelningsvikt. Bolagets direktavkastning har nämligen också betydelse. Är dit största bolag Tesla så kommer troligtvis detta bolag hamna i botten då de inte delar ut ens 1 kr till aktieägarna.
Om du tar reda på din egna utdelningsvikt kan du få veta riktigt intressanta saker om din portfölj. Kanske delar bolaget inte ut lika mycket som du hade förväntat dig?
Värt att notera från detta
Det finns vissa saker som jag själv funderar över när jag kikar på mitt egna diagram:
- H&M har största utdelningsandelen i min portfölj. Bolaget har kunnat leverera en positiv utdelningstrend i 42 år, men klarar bolaget att bibehålla utdelningen även till året? Många tvivlar, och i ärlighetens namn kan jag säga att jag också är lite skeptisk
- Preferensaktier har oftast en rejält hög direktavkastning, men tänk på att du inte får något utdelningshöjning över tid då utdelningen är satt i det skede då preferensaktien sätts i sjön.
- Trots att Cloetta är mitt 8:e största bolag i portföljen så ligger det på 14 plats utdelningsmässigt
- Alla bankerna ligger efter varandra i diagrammet. Vad jag vill ha sagt med det vet jag inte, men som ni vet investerar jag i många banker i stället för enbart 1.
- Fördelningen mellan bolagen är inte balanserad till 5 öre. Men då har jag också plockat in bolagen i olika tider och vissa har jag givetvis hunnit fylla på mer i.
- Mina utländska innehav har jag inte tagit med i detta diagram.
- Trots att jag har rätt mycket investerat i Investmentbolagen väger de inte så tungt utdelningsmässigt. Största anledningen är givetvis relativt låg direktavkastning. Däremot har utdelningstillväxten varit god i många fall.