Boston Pizza har med sina månadsutdelningar skänkt mig pizza varje månad. Det började med en torftig pizzasallad, sedan blev det vesuvio, som efter ett tag växte till en rejäl kebabpizza och som till slut antog formen av en rejäl familjepizza med extra-allt. Utdelningen har hitintills legat på 200 kr/månad för min del men nu sänks den alltså till 0 kr per månad.

Den här videon är nu lite gammal men jag tycker att man förklarar bolaget rätt bra. Här får du troligtvis inte någon fin tillväxt men kan ändå ta del av stabil utdelning som troligtvis inte kommer höjas särskilt mycket. Tidigare har det varit rejält höjda skatter i Kanada som satt käppar i hjulen.

Nu är dock alla tidigare förutsättningar historia då Covid-19 knackar på var och varannan dörr. Boston Pizza har som tidigare meddelat stängt sina barer och restauranger. Dock ser man till att leverera hemkörning precis som innan.

Det krävs inget matte-snille för att räkna ut att det här inte är hållbart. Boston Pizza låg redan på en väldigt snäv marginal och delade i stort sett ut så mycket man kunde redan. Det fanns inte mycket mer att ta av. När nu försäljningen i redan existerande restauranger kommer falla, ja då faller också utdelningen.

Aktiens pris är nu nere i sinnessjuka $6 kr per aktie. Grejen är den att det inte var allt för länge sedan som kursen stod i $23. Det är här alla säljer, som inte redan sålt. Speciellt nu när det inte finns någon flytväst med utdelningar att luta sig tillbaka mot.

Många tycker säkert att jag är sjuk som säger att jag köpt på mig fler aktier här och nu. Med det sagt så kan jag inflika att Boston Pizza inte är en tungviktare i min portfölj.

Tanken är givetvis att bolaget ska klara sig igenom detta, samt att många kommer vara så brutalt sugna på att besöka restaurangerna när dessa åter igen öppnar. Men som ni vet är inget säkert i den här världen.

Utdelningen som kommer nu mot slutet av mars kommer delas ut som vanligt, men i april blir det alltså $0 för varje enskild aktie.

”In response to the unprecedented effects COVID-19 is having on the business of Boston Pizza restaurants across Canada and the corresponding decline in Royalty and Distribution Income payable to the Fund, the Trustees of the Fund decided to temporarily suspend the monthly distribution on Units until further notice,” said Marc Guay, Chairman of the Fund.  ”We believe that this is a prudent decision to help preserve the Fund’s existing cash until the full economic consequences of COVID-19 on the Fund are better understood.  The Trustees will continue to monitor the effects of COVID-19 on the Fund and adjust our distribution policy in a prudent manner as circumstances warrant with a view to preserving unitholder value.”

Själv tycker jag att det här är helt rätt. Varje enskilt bolag måste fokusera på överlevnad och att ta sig igenom detta. Det gäller även våra svenska bolag.

Det är just p.g.a. liknande situationer som jag inte har investeringsregeln att sälja något när utdelningen sänks. Alla case måste analyseras utifrån rådande läge och för mig blir det helt enkelt svårt att sätta en sådan regel där allt är svart och vitt.

Finns det någon pizza ägare kvar där ute? 🙂

49
0
Kommentera gärna :)x
()
x