Jag är varken för eller emot Löfven. Det enda jag kan tycka är att han oftast pratar rätt mycket självklarheter och att han ibland kan se ut som ett stort frågetecken. NU måste jag dock säga att han talar väl om utdelningarna för nästkommande år. 

Det här säger Stefan kring hur bolagen borde göra när det kommer till att dela ut pengar nästkommande år:

”Det är som med corona nu, det finns alltid ett personligt ansvar. Man måste själv känna efter vad som är rimligt”, säger statsministern i en intervju med Dagens Industri.

Det här kan man tycka är självklart, men så har det faktiskt inte varit. Tydliga exempel är bolag som inte vill hamna i pressen för att man kör vinstutdelning när situationen i Sverige ser som värst ut, eller exemplet med storbank som mycket styrs av vad ECB säger. Jag kan här hålla med Löfven att det är upp till varje bolag att själv avgöra vad som känns rimligt och inte.

Det jag inte håller med om är det Löfven säger kring att vi aktieägare självklart ska ha utdelning. Utdelning ska man aldrig ta för givet. Alla investerar inte för utdelning och även vi som gör det kan aldrig någonsin ta denna som en självklarhet:

”Utdelningar som sådana har vi inget emot. Det är klart att om du äger aktier, så ska du få en utdelning. Nu är vi inne i en pandemi som vi inte sett maken till på länge och som ställt mycket på sin spets”,

Sedan ger han också oss en liten tankenöt:

”Ta ett exempel när man få stöd i december, men delar ut i januari. Det är omoraliskt helt enkelt”, säger statsministern.

Nu har vi i alla fall fått tydliga direktiv kring vad som gäller för bolag som tagit stöd och tänkt dela ut. Det hade vi inte när den här intervjun gjordes.

Det som däremot stör mig så in åt h*lvete är att allmänheten ser utdelning som något vi aktieägare köper dyr öl och cigarrer för. I de allra flesta fall återinvesterar vi utdelningen och på så vis går pengarna tillbaka in till bolagen. Sedan är det många företagare som är beroende av vinstutdelning för att få livet att gå ihop. Det här glöms oftast bort.

 

2.9 10 votes
Article Rating
33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x