Jag tycker ändå att rapportsäsongen började fint för min egen del men efter att en rad nya bolag rapporterat har besvikelsen vuxit något. I alla fall när vi kikar på utdelningarna, som jag lägger ett stort fokus på.
Som ni alla vet gillar jag bolag som tenderar att höja utdelningen år efter år efter år. Dessa bolag mår och går bra i längden då det är svårt att höja utdelningen om inte vinsterna ökar. Mitt mål är att hitta sådana bolag tidigt och äga dem under lång tid för maximal utdelningstillväxt.
Det svåra är att hitta sådana bolag och kunna analysera om bolaget är värt att behålla när tiderna ändras. Nu har en rad bolag rapporterat om sina utdelningar och såhär blev utfallet:
Skanska
Skanska valde att behålla utdelningen på 8,25 kr per aktie. Det är givetvis tråkigt då bolaget haft en fin historik med goda utdelningshöjningar. Senast bolaget lämnade utdelningen oförändrad var 2011-2012.
Det verkar däremot som att rapporten vill få oss investerare att tro att en bibehållen utdelning kommer gynna bolaget galet bra och att vi kommer få se att den bär frukt framöver. Jag sitter kvar i bolaget då jag inte hittat något mer intressant inom branschen bygg.
Skanskas värdering är relativt låg men den ska också vara det då mycket osäkerheter hägrar och bolaget har haft ett tufft år.
SEB
Själv tycker jag att banker inte är övervärderade och då man får en stabil direktavkastning och i många fall god utdelningstillväxt ser jag att det gynnar mig. Jag äger 3 banker i min portfölj idag.
SEB kom ju in med en betydligt bättre rapport än Nordea, vilket är lite lustigt då Nordea är den enda banken jag inte äger (av de klassiska svenska storbankerna). Och nej, jag tycker inte att Nordea är ett dåligt innehav.
Utdelningen höjs till 5,75 kr från tidigare 5,5. Det innebär en utdelningstillväxt på 4,5%, vilket ändå är helt OK enligt mig.
Hur stor utdelningstillväxt jag förväntar mig beror mycket på hur stor utdelningen var sedan tidigare och självklart hur bolagets vinst utvecklats.
Novo Nordisk
Novo Nordisk kom in med en rapport som fick marknaden att rynka på ögonbrynen och slänga snusen på väggen. Aktien var ner 8% igår och troligtvis köper jag mer idag när investerarna torkat bort snusen från väggen.
Dollarn och osäkerheten kring läkemedelspriser påverkar stort men det här tycker jag inte är faktorer som rör själva bolaget. Köper mer än gärna och fyller på min utdelningsmaskin.
Utdelningen landade på 7,85 DDK jämfört med tidigare 7,6 DDK. Det blir alltså en utdelningstillväxt på 3.3%. Jag hade förväntat mig mer här, men det är alltid något. Vad utdelningen blir i Svenska kronor är ju beroende på hur kursen står just då.
Jag har ännu inte gjort någon utdelningsgraf över Novo Nordisk men jag lovar att en sådan kommer i sinom tid.
AstraZeneca
Bolaget lämnar utdelningen oförändrad, vilket i och för sig inte är så konstigt.
Astra har väl inte den finaste historiken med utdelningshöjningar då man sänkte utdelningen så sent som i 2013. Över tid har dock bolaget levererat fin utdelningstillväxt och vi har även en god direktavkastning.
EDIT! Tack för alla kommentarer kring detta. I grafen nedan är utdelningen omvandlad till SEK, vilket gör att min tes om utdelningssänkning inte stämmer då vi måste ta hänsyn till valutakursen vid just det tillfället. Utdelningen i Astra är lite svår att förstå men tänkte ta det i ett senare inlägg.
Jag har en väldigt liten andel Astra då det är ett nytt bolag i portföljen. Köpte på mig i dippen förra året och det har verkligen givit resultat. Får se hur jag gör med framöver med bolaget.
Följande diagram är hämtat från börsdata.se
Nu blev jag förvånad över din data på Astra. Har tidigare hört att Astra är på väg att blir en utdelnings-aristokrat med 17 år av höjning eller oförändrad.
Svårt att hitta utdelningshistorik. Men på Avanza så har de från 2013, och där är den totala utdelningen 19,99 för 2013. Vilket ju skiljer sig från dina siffror från Börsdata.
Hej Christoffer!
Du har helt rätt och felet är valutaeffekten kring utdelningen. Ska se till att editera mitt inlägg kring detta.
Men visst är det så att det krävs 25 år med HÖJD utdelning för att klassas som utdelningsaristokrat? Alltså räcker det inte med en positiv utdelningstrend? Har då fått för mig det i alla fall 🙂 Annars vore ju H&M en utdelningsaristokrat sedan länge liksom med 43 år av positiv utdleningstillväxt
Ja du har rätt, det ska vara höjd Aktieutdelning. Ont om såna i Sverige dock så Marcus Hernhag gjorde en reviderad lista med bolag som behållit eller höjt sin utdelning.
Jag äger varken SEB, Novo Nordisk eller AstraZeneca, dock så äger jag Skanska och jag köpte på mig några fler aktier i samband med kursfallet. Mantrat långsiktighet går på repeat.
Jag har hela 13 årsrapporter kvar att se fram emot under februari månad så jag håller tummarna!
Mvh,
Skanskas rapport vädrade ändå framtidstro och egentligen kan jag tycka att det var klokt att hålla igen på utdelningen. Bara man nu visar aktieägarna att man kan leverera. Kommer bli grymt när Skanska tar sig ur och visar att man är stark även när vindarna blåser. Sånt värderar jag högt.
Ledningen har jag stort förtroende för. Kommer inte att sälja bolaget på länge känns det då som.
Härligt med mycke rapporter kvar. Brukar kika på DI TV där jag tycker att rapporterna sammanfattas väl. Sedan läser jag dem på kvällen om jag har tid 🙂
Ha det fins Frilansportföljen!
Blev riktigt besviken på Tele2 som sänker sin utdelning. Visst, de har ju ångat på riktigt bra senaste året och jag ligger +40%, men man kan ju tycka att de kunde åtminstone behålla sin utdelning. Där försvann en tusenlapp i årlig utdelning, vilket var mer än vad de andra bolagen har höjt med. Blir väl som förra året, ett nollsummespel, några bolag höjer och några sänker. Svårt val vad man ska göra med Tele2, är man utdelningsinvesterare lyser det ju rött när något bolag sänker, och 4% är i lägsta laget tycker jag. Med lite tur blir det en höjning… Läs mer »
Hej Snålgrisen!
Intressant info där om Tele2, det visste jag faktiskt inte. Som du vet är ju aktiekursen inte A och O till vad man sätter för utdelning då det är en del av den faktiska vinsten man får. Å andra sidan tenderar ju bolagets välmående att speglas i kursen (oftast).
Jag blev också riktigt förvånad över deras val nu och hoppas att de hade bra argument till varför utdelningen sänktes.
Ha det fint och tack för din kommentar!
AstraZeneca har inte sin utdelning i SEK. Växelkursdifferenser är den troliga skillnaden till att det ser ut som att utdelningen gått ner och till att ni har olika belopp på utdelningen. Jag gissar att ena siffran är omräknad till dagens växelkurs medan den andra använt växelkursen vid utdelningstillfället.
Helt riktigt! Man borde se till att inte ta med valutan i det hela. Där ser man hur lite jag faktiskt kan om historiken kring bolaget 🙂 För oss i Sverige är det däremot en sänkning men beror på hur man räknar. Men ja, rent teoretiskt är det ju en höjning
Hej Kronan,
Får vi se en matig veckorapport imorgon? Har varit en tuff vecka för många.
Ha det fint
Halloj Nils!
Det kommer en månadsrapport med lite info men är inte riktigt klar ännu. Har varit mycket annat att göra på senare tid också 🙂
Kul att den efterfrågas i alla fall.
Ha det fint!
Hej Kronan och tack för en bra blogg.
Jag tänkte höra om du kan förklara för mig hur man räknar ut utdelningstillväxt?
Ta SEB t.ex. som du skrivit om, de har höjt från 5,5 till 5,75 och utdelningstillväxten är 4,5%.
Hur räknar du ut det? Tacksam för svar.
MVH Andreas
Hej Anonym!
Och riktigt sorry för sent svar. Som jag skrev här ovanför har det varit massor med annat att göra och har inte riktigt hunnit med kommentarerna.
I alla fall är den procentuella skillnaden mellan 5,5 och 5,75 4,5%.
(5,75-5,5)/5,5
Du kan lätt använda denna också
http://www.percent-change.com/