Jag tycker ändå att rapportsäsongen började fint för min egen del men efter att en rad nya bolag rapporterat har besvikelsen vuxit något. I alla fall när vi kikar på utdelningarna, som jag lägger ett stort fokus på.

Som ni alla vet gillar jag bolag som tenderar att höja utdelningen år efter år efter år. Dessa bolag mår och går bra i längden då det är svårt att höja utdelningen om inte vinsterna ökar. Mitt mål är att hitta sådana bolag tidigt och äga dem under lång tid för maximal utdelningstillväxt.

Det svåra är att hitta sådana bolag och kunna analysera om bolaget är värt att behålla när tiderna ändras. Nu har en rad bolag rapporterat om sina utdelningar och såhär blev utfallet:

Skanska

Skanska valde att behålla utdelningen på 8,25 kr per aktie. Det är givetvis tråkigt då bolaget haft en fin historik med goda utdelningshöjningar. Senast bolaget lämnade utdelningen oförändrad var 2011-2012.

Det verkar däremot som att rapporten vill få oss investerare att tro att en bibehållen utdelning kommer gynna bolaget galet bra och att vi kommer få se att den bär frukt framöver. Jag sitter kvar i bolaget då jag inte hittat något mer intressant inom branschen bygg.

Skanskas värdering är relativt låg men den ska också vara det då mycket osäkerheter hägrar och bolaget har haft ett tufft år.

SEB

Själv tycker jag att banker inte är övervärderade och då man får en stabil direktavkastning och i många fall god utdelningstillväxt ser jag att det gynnar mig. Jag äger 3 banker i min portfölj idag.

SEB kom ju in med en betydligt bättre rapport än Nordea, vilket är lite lustigt då Nordea är den enda banken jag inte äger (av de klassiska svenska storbankerna). Och nej, jag tycker inte att Nordea är ett dåligt innehav.

Utdelningen höjs till 5,75 kr från tidigare 5,5. Det innebär en utdelningstillväxt på 4,5%, vilket ändå är helt OK enligt mig.

Hur stor utdelningstillväxt jag förväntar mig beror mycket på hur stor utdelningen var sedan tidigare och självklart hur bolagets vinst utvecklats.

Novo Nordisk

Novo Nordisk kom in med en rapport som fick marknaden att rynka på ögonbrynen och slänga snusen på väggen. Aktien var ner 8% igår och troligtvis köper jag mer idag när investerarna torkat bort snusen från väggen.

Dollarn och osäkerheten kring läkemedelspriser påverkar stort men det här tycker jag inte är faktorer som rör själva bolaget. Köper mer än gärna och fyller på min utdelningsmaskin.

Utdelningen landade på 7,85 DDK jämfört med tidigare 7,6 DDK. Det blir alltså en utdelningstillväxt på 3.3%. Jag hade förväntat mig mer här, men det är alltid något. Vad utdelningen blir i Svenska kronor är ju beroende på hur kursen står just då.

Jag har ännu inte gjort någon utdelningsgraf över Novo Nordisk men jag lovar att en sådan kommer i sinom tid.

AstraZeneca

Bolaget lämnar utdelningen oförändrad, vilket i och för sig inte är så konstigt.

Astra har väl inte den finaste historiken med utdelningshöjningar då man sänkte utdelningen så sent som i 2013. Över tid har dock bolaget levererat fin utdelningstillväxt och vi har även en god direktavkastning.

EDIT! Tack för alla kommentarer kring detta. I grafen nedan är utdelningen omvandlad till SEK, vilket gör att min tes om utdelningssänkning inte stämmer då vi måste ta hänsyn till valutakursen vid just det tillfället. Utdelningen i Astra är lite svår att förstå men tänkte ta det i ett senare inlägg.

Jag har en väldigt liten andel Astra då det är ett nytt bolag i portföljen. Köpte på mig i dippen förra året och det har verkligen givit resultat. Får se hur jag gör med framöver med bolaget.

Följande diagram är hämtat från börsdata.se

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x