Historiskt har juli tillsammans med de andra sommarmånaderna varit rätt usla utdelningsmånader. I år ser det ut att juli slår nytt rekord med råge då pengaregnet blir 237% högre mot föregående juli.

Sommaren är månaderna då vi oftast får förlita oss på utdelningar från utländska bolag då dessa oftast sker kvartalsvis, medan svenska tenderar att dela ut vår och sen höst. Då utdelningen är kvartalsvis blir det dessutom inte särskilt mycket varje gång. Juni, juli och augusti har helt klart varit mina sämsta månader ur ett historiskt perspektiv.

I år ser det annorlunda ut:

 

Egentligen finns det tre anledningar till den här effekten:

  • SBB delade ut resterande delar som man egentligen skulle delat ut 2022. Denna trillade in i början av juli.
  • Jag bytte K2A mot Sagax D. Nu får jag inte längre utdelningar månadsvis från tre preferensaktier utan Corem och Sagax synkas till samma månad en gång varje kvartal.
  • Under det gångna året har jag successivt köpt in mig i Bilia som också delar ut kvartalsvis.

 

Det finns inte heller mycket att välja på till alla som söker utdelning från svensk mark. Här är alla exempel som jag hittar där utdelningen sker i närtid av juli månad (kanske har jag glömt några):

Som du ser är det mest aktier inom fixed income.

Jag vill slå ett slag för Digital Realty Trust som jag tror har framtiden på sin sida. Alla kikar på chiptillverkare och bolag som håller programvaran när det kommer till AI men många glömmer vad som krävs för att faktiskt få hela maskineriet att snurra. Tror man att AI inte är någon bubbla så är datacenter ett bra kort att hålla i sin hand.

Nu har kursen tyvärr stegrat och vi ser inte längre de +5% direktavkastning som man hade 2023. Bolaget har betat av rätt rejält med skuld och även om den är hög så ser det betydligt bättre ut. Tyvärr har utdelningshöjningen fått lida tack vara skuldfokuset.

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x